Urejajo lastništvo cest

Občina Vipava je sprejela nov odlok o kategorizaciji občinskih cest z novim pregledom cestnega omrežja v občini. Po zadnjih podatkih ima 60 kilometrov lokalnih cest, poldrugi kilometer zbirnih krajevnih cest, 2,8 kilometra krajevnih cest in 55 kilometrov javnih poti.

V vipavski občini je po novem 120 kilometrov občinskih cest. Foto: Alenka Tratnik
V vipavski občini je po novem 120 kilometrov občinskih cest. Foto: Alenka Tratnik

VIPAVA >V občini je z novim odlokom dobrih 120 kilometrov kategoriziranih občinskih cest, kar je približno deset kilometrov več kot v starem odloku iz leta 1998. Gole številke ne povedo veliko, kot pravi David Vidrih iz občinske uprave, pa so pri pripravi novega odloka opravili še precej dodatnega dela. “Obstoječo kategorizacijo smo morali uskladiti z novo zakonodajo, vnesli smo nove odseke cest, uskladili podatke, v grafični prilogi smo zarise uskladili z dejanskim stanjem v naravi.”

Občina lahko kategorizira ceste, ki so v njeni lasti ali predstavljajo javno dobro in se uporabljajo za javni promet. A evidence se pogosto ne ujemajo z dejanskim stanjem. “Občina v okviru z denarnimi možnostmi že več let ureja lastništva zemljišč, po katerih potekajo ceste, in so bila prej zasebna. Ceste, ki doslej niso bile kategorizirane, a imajo urejeno lastništvo, smo zdaj vključili v evidenco,” dodaja Vidrih.

Občane pri vsej zadevi seveda najbolj zanima, kako bodo ceste vzdrževali. “Pri kategoriziranih cestah imamo podlago, da sploh lahko karkoli delamo na njih. Lokalne ceste imajo navadno prednost pred javnimi potmi. Za redno vzdrževanje na občinskih cestah skrbi komunalno stanovanjska družba. Plan večjih vzdrževalnih del občina sprejme na osnovi predlogov krajevnih skupnosti. Kaj, koliko in kdaj se bo delalo, pa je seveda odvisno od denarja v proračunu,” še pojasnjuje Vidrih.

V občinskem proračunu za 2015 je za tekoče vzdrževanje občinskih cest na voljo 280.000 evrov, za gradnjo in obnovo pa še 37.000 evrov.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano