Upravnik že pakira kovčke

Med stanovalci zdaj že zloglasnih blokov na Vojkovi ulici na tako imenovanih havajih je zaokrožila vest, da Stanovanjski sklad Mestne občine Nova Gorica v stolpiču, kjer je večinski lastnik stanovanj, odpoveduje pogodbo upravniku stavbe, družbi Kubik. Tam so nam pojasnili, da so za zdaj dobili le preklic pooblastil, direktorica sklada Nataša Leban pa zavrača tezo, da bi imela odpoved kakršnokoli zvezo s spori in težavami v soseski.

 V bloku, kjer je lastnik večine stanovanj, je sklad odpovedal 
pogodbo upravniku, podjetju  Kubik.  To nima zveze s spori in 
težavami v soseski, pravi direktorica sklada Nataša Leban.  Foto: Mitja Marussig
V bloku, kjer je lastnik večine stanovanj, je sklad odpovedal pogodbo upravniku, podjetju Kubik. To nima zveze s spori in težavami v soseski, pravi direktorica sklada Nataša Leban.  Foto: Mitja Marussig

NOVA GORICA > V aprilu se bo nadaljeval sodni spor, v katerem lastniki stanovanj na Vojkovi od Stanovanjskega sklada in družbe Stan-ing zahtevajo, da popravita gradbene pomanjkljivosti na stavbah, zaradi katerih so stanovanja slabo izolirana in plesniva.

Ni maščevanje

Nezadovoljstvo se v tej stanovanjski soseski vleče že leta, upravnik stavb pa se je v pogovorih in sporih večkrat znašel v vlogi posrednika. In prav zato so nekateri stanovalci posumili, da je razlog za odpoved pogodbe navadni revanšizem. Direktorica sklada Nataša Leban to tezo odločno zanika: “Zamenjava upravnika nima nikakršne povezave z dogajanjem v soseski.”

Konkretneje: upravnik je izgubil zaupanje Stanovanjskega sklada, ker jih ni pravočasno obvestil, da se dogajajo notranje spremembe, ki zahtevajo podpis nove pogodbe. Z bloki na Vojkovi ulici upravlja zasebno podjetje Kubik, ki se je pred časom razdelilo na dve družbi - Kubik inženiring, ki ga še vedno vodi ustanovitelj Gregor Suhadolnik, in Kubik upravljanje, družbo z novimi lastniki in novim vodstvom. Januarja letos so etažni lastniki stanovanj po vsem mestu zato podpisovali nove, vsebinsko sicer nespremenjene pogodbe o upravljanju. Stanovanjski sklad kot eden od lastnikov, vsaj po besedah upravnika do zdaj zadeve ni problematiziral.

A s sklada so sporočili, da je bilo po njihovi presoji ravnaje Kubika “netransparentno” in je to “napaka upravnika, ki je ni mogoče spregledati.”

“Na družbo Kubik in Kubik upravljanje niso prišle kakršnekoli pritožbe ali pripombe Stanovanjskega sklada,” pravi ustanovitelj obeh družb Gregor Suhadolnik, a dodaja: “Pogodba o upravljanju se lahko prekine kadarkoli. Načeloma ni potrebno navesti kakršnegakoli upravičenega razloga.”

Pripravlja se še ena odpoved pogodbe

Da se upravljalska pogodba lahko prekine kadarkoli, pravi tudi direktorica sklada Nataša Leban

Kot pojasnjuje, so upravnika zamenjali samo v bloku Vojkova 101, kjer so večinski lastniki stanovanj. “Ravno v teh dneh prihaja do predaje poslov, izbrali smo podjetje Dom,” je pojasnila. V ostalih blokih po mestu, kjer ima sklad stanovanja, a manjšino, zamenjav ni. Je pa Lebanova dejala, da so podpisali soglasje za zamenjavo Kubika z drugim upravljalcem tudi na Vojkovi ulici 107: “Tam ima sklad le dve stanovanji, zamenjavo pa predlagajo ostali lastniki. V kolikor se bo izkazalo, da je želja večine drugih etažnih lastnikov v ostalih stavbah, da se upravnik zamenja, bo Stanovanjski sklad s tem soglašal, nikakor pa ne bo sklad tisti jeziček na tehtnici, ki bo narekoval to spremembo, še manj, da bi sam sprejemal tovrstne odločitve tam, kjer ne nastopa kot večinski lastnik,” so še pojasnili na skladu.

Iskali so skupni jezik, a ga niso našli

Na Kubiku so uradno dobili le ukinitev pooblastil za blok 101. O razmerah in možnosti nadaljnjega sodelovanja so se pogovarjali na torkovem sestanku, kjer so predstavniki Kubika dobili občutek, da bi se sodelovanje morda dalo zakrpati. A na skladu so včeraj potrdili, da izmenjava mnenj ni spremenila odločitve: upravnika bodo zamenjali.

VESNA HUMAR, MITJA MARUSSIG


Najbolj brano