Upor v vsem Posočju

Zahteva o registraciji kajakov in kanujev, s katerimi se opravlja gospodarska dejavnost, je razburila in povezala celotno zgornje Posočje. Na ministrstvo za infrastrukturo so poslali peticijo oziroma predlog, naj odločitev zamrznejo in jih izvzamejo iz zakona o plovbi po celinskih vodah. Podpisalo jo je 49 tako ali drugače v turizem vpetih podjetij, kampi in župani. Inšpektor za plovbo vztraja: če do 15. julija ne bodo registrirali plovil, grozi s kaznimi.

Če plovil ne bodo registrirali, podjetjem grozi 2000 evrov kazni, in še 417 evrov za vsako 
plovilo, ki bi ga neregistriranega ujeli na Soči. Foto: Neva Blazetič
Če plovil ne bodo registrirali, podjetjem grozi 2000 evrov kazni, in še 417 evrov za vsako plovilo, ki bi ga neregistriranega ujeli na Soči. Foto: Neva Blazetič

POSOČJE > Doslej na tolminski upravni enoti kajaka ali kanuja še nihče ni registriral. “V GIZ raftarjev povezana podjetja imamo v lasti množico kajakov in kanujev, tudi po 50, toda nihče ni registriral. Sploh si ne predstavljamo, kako naj bi s tem bilo, ker nekateri plovila samo izposojajo, drugi jih prodajajo in so pred tem z njimi le začasno na vodi, da jih preizkusijo. Čakamo, kaj se bo iz tega izcimilo. Kakšne so kazni, ne vem. Z vso to birokracijo se preprosto ne zmoremo več ukvarjati, moramo delati,” v imenu 13 v GIZ raftarjev doline Soče povezanih športnih agencij komentira predsednik Adis Hrovat.

Tujci odhajajo zaradi nesmislov

Zahteva po registraciji velja tudi za tuja podjetja, klube, društva in celo šole, ki s svojimi gosti in učenci na plovbe s kajakom na Sočo prihajajo za krajši čas.

Lokalne športne agencije ob podpori vpletenih v turizem z vrsto argumenti opozarjajo, da je registracija povsem nesmiselna in da ne prispeva k varnosti, povzroča pa dodatne stroške, sitnosti in škodo v turizmu. Njihove argumente podpirajo celo Ribiška družina Tolmin, hoteli, med najbolj glasnimi so tudi kampi, ki preštevajo izgubljene goste, ki zaradi zahtev inšpekcije odhajajo na tuje reke.

Toda inšpektor za plovbo po celinskih vodah Jože Klemenčič vztraja pri 23. členu 14 let starega zakona, v katerem piše, da morajo biti registrirani tudi manj kot pet metrov dolgi čolni v primeru, če se z njimi opravlja gospodarska dejavnost: “Pravila in postopki so jasni, če jih ne bodo upoštevali, sledi kazen. Zadeva sploh ni zapletena, le napihnili so jo.”

Če podjetja do 15. julija ne bodo registrirala svojih plovil, kot je v odločbi zahteval inšpektor, jim grozi 2000 evrov kazni. Če jih bo po tem datumu z neregistriranim plovilo “ujel” na Soči, je kazen 417 evrov.

Kdo bo nadziral?

Je pa veliko vprašanje, kako bo samo en inšpektor nadzoroval in pisal kazni, saj po Soči pluje na stotine kajakov. Predpis za posameznike, ki ne opravljajo gospodarske dejavnosti, ne velja. Toda kako bo inšpektor ugotovil ali nekdo pluje s svojim kajak ali si ga je izposodil pri športni agenciji in še je takih in drugačnih nedorečenih primerov, opozarjajo v zgornjem Posočju.

Tudi na medobčinski upravi si z zadevo niso na jasnem. Tudi kazni ne poznajo. “Upravo za pomorstvo sem dvakrat zaprosil za pojasnilo, kako si to registracijo predstavljajo in obenem poudaril, da naj v primeru uveljavitve velja za vse, ne pa da se kopja lomijo samo na Soči, toda odgovora nisem dobil. Delim mnenje z mnogimi, da je 14 let star zakon slab,” pravi direktor medobčinske uprave Simon Leban.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano