203. na svetu in prvi doma

Univerza v Novi Gorici se je na najnovejši mednarodni lestvici RUR uvrstila na prvo mesto med slovenskimi univerzami in hkrati med najboljše na svetu, so sporočili iz univerze.

Po rezultatih mednarodne lestvice RUR (Round University 
Ranking), ki ocenjuje in razvršča najboljše svetovne univerze, 
se je v letu 2016 Univerza v Novi Gorici uvrstila na visoko 203. 
mesto, to je med samo elito svetovnih univerz, so sporočili z 
omenjene univerze. Foto: Vesna Humar
Po rezultatih mednarodne lestvice RUR (Round University Ranking), ki ocenjuje in razvršča najboljše svetovne univerze, se je v letu 2016 Univerza v Novi Gorici uvrstila na visoko 203. mesto, to je med samo elito svetovnih univerz, so sporočili z omenjene univerze. Foto: Vesna Humar

NOVA GORICA > Na novogoriški univerzi so se pohvalili, da so jih snovalci mednarodne lestvice RUR (Round University Ranking), ki ocenjuje in razvršča univerze po svetu, za letos uvrstili na 203. mesto, “med samo svetovno elito,” so zapisali. Najvišja mesta zasedajo najbolj znane ameriške in britanske ustanove, kot so Kalifornijski tehnološki inštitut, univerze Stanford, Harvard, Oxford, Cambridge. Na področju pedagoškega dela je novogoriški zavod dosegel 87. mesto, so sporočili, “za kar je zaslužno tudi izvrstno razmerje med številoma profesorjev in študentov.”V vseh ocenjevanih elementih kakovosti so daleč najboljši med slovenskimi univerzami, boljši so tudi od tržaške, graške, celo padovske, z dolgo tradicijo.

Lestvica RUR vsako leto ocenjuje najboljše inštitute na svetu in jih razvršča po skupnem rezultatu in po štirih področjih: poučevanje, raziskave, internacionalizacija in finančna vzdržnost. Za analiziranje in ocenjevanje štejejo znanstvene objave, letne ankete snovalcev lestvice (Thomson Reuters) med akademiki, ter statistični podatki, pridobljeni neposredno od univerz. V skupno oceno največ prispevajo kazalci s področij raziskav oziroma poučevanja, pri čemer upoštevajo velikost institucije, da je glede na kakovost dela enakovredno možno primerjati majhne in velike univerze.

Kot še poudarjajo v novogoriški, so tudi drugače prepoznani kot odlični. Poročilo evropske komisije o znanstveni produkciji visokošolskih ustanov na Stari celini od leta 2007 do 2011 ugotavlja, da “Nova Gorica” po kriterijih znanstvene odličnosti in po te vrste vplivu “svojih” objav sodi med pet najboljših, skupaj z Oxfordom, Cambridgem, politehniko iz Lozane ter ETH iz Züricha.

NR


Najbolj brano