Umrla je grofica Attems

V goriški stolnici so se v soboto poslovili od grofice Anne Marie Attems, ki je v svojem imenu imela zapisan predikat Santa Croce, torej Sveti Križ, danes Vipavski Križ.

Anna Maria Attems
Anna Maria Attems 

GORICA > Tam je ta stara furlanska plemiška družina živela od leta 1605 do 1864, ko je močna burja razdejala grad. Anna Maria je umrla na svojem domu v Gorici, stara 102 leti. Med ljudmi je bila poznana kot podpornica večkulturnega sožitja, rada je potovala in na svet gledala z veliko zvedavostjo.

Rodila se je 11. junija leta 1912 v kraju Krasonice na Moravskem, materi Anni Kammel de Hardegger in očetu Mariu Attemsu. Mlada leta je preživela med Moravsko, Dunajem in Zadrom, kjer je bil oče, po rodu iz Trsta, med leti 1911 in 1918 zadnji avstroogrski guverner Dalmacije, v polno zadovoljstvo ljudstva in vlade. Tudi njena mati Anna je bila poznana kot zelo odprta in moderna ženska, povojno obdobje je preživela v Gorici, umrla pa leta 1973, v 101. letu. Anna Marija je bila zadnja od petih otrok, v Gorico se je za stalno preselila po poroki leta 1942, rada je imela umetnost, svoj umetniški dar je izražala z oblikovanjem gline. V Gorici in Berlinu danes živi še njena hčerka Annibel Cunoldi Attems, umetnica, ki od staršev prevzema in predaja naprej prav odprtost do različnih kultur in željo po povezovanju.

Z materjo sta radi obiskovali ruševine gradu v Vipavskem križu, s krajem sta vedno ohranjali neposreden stik. V Vipavskem Križu je njihov prednik Gian Federico, začetnik rodbine Attemsov Svetokriških, cerkev in samostan podaril kapucinskemu redu v trajno last. Anno Mario so v sredo pokopali v družinski grobnici na Zdravščini.

KLAVDIJA FIGELJ


Najbolj brano