Umrl je dolgoletni direktor tovarne Eta Cerkno Rafael Mavri

V 81. letu starosti je včeraj umrl dolgoletni direktor tovarne Eta v Cerknem ter znan gospodarstvenik v širši regiji Rafael Mavri, so STA povedali viri blizu družine. Na čelu Ete je bil 33 let in pomembno zaznamoval gospodarski razvoj Cerkljanske. Eta je pod njegovim vodstvom zgradila hotel, bazen in smučišče ter tako odprla vrata turizmu.

Rafael Mavri
Rafael Mavri 

CERKNO > Kmalu po prihodu v domačo tovarno je prevzel vodstvene funkcije, kot prodorni gospodarstvenik pa je sodeloval tudi pri ohranjanju drugih družb v Občini, takrat Občini Idrija-Cerkno. Za šest mesecev je prevzel celo vodenje idrijskega Kolektorja.

Vodstvo Ete pa je prevzel po smrti Staneta Mervica leta 1974 in nadaljeval politiko sodelovanja z nemško družbo EGO. Ta je že v času Jugoslavije vlagala v cerkljansko družbo do maksimalne zakonske možnosti prisotnosti tujega kapitala.

V obdobju Mavrija so se ohranili vsi trije glavni produkti Ete Cerkno - termoregulacija, kuhalne plošče ter grelna telesa. V obdobju največje rasti pa je bilo v družbi zaposlenih blizu 2000 delavcev.

Vitalnost cerkljanskega gospodarstva je na svoj način zagotavljal tudi s tesnim odnosom do tedanjega direktorja nemške družbe EGO Heinza Trefingerja, kasnejšega častnega občana Občine Cerkno.

Pomembna je bila Mavrijeva vloga v prelomnih letih slovenskega osamosvajanja, ko je ob razpadu Jugoslavije in vzhodnega bloka Eta čez noč ostala brez pomembnih tržišč. S hitrim in uspešnim oblikovanjem nove lastniške strukture je omogočil podjetju prodornejši nastop na zahodnih tržiščih.

Mavri je s položaja direktorja cerkljanske Ete odstopil 1. januarja 2006 v korist novo imenovane uprave. Nikoli pa se ni javno opredeljeval do kasnejših polemičnih dogodkov, ki so povezani z razvojem in upravljanjem novo nastalih cerkljanskih družb.

Mavri je bil prejemnik številnih nagrad in priznanj, med drugim tudi prejemnik visoke nagrade Gospodarske zbornice Slovenije, leta 1996 pa tudi Bevkove nagrade Občine Cerkno.

STA


Najbolj brano