Umetnost kot zdravilo

Šestnajstletna Kaja Brezavšček z Banjšic dobro pozna šempetrsko bolnišnico oziroma njen pediatrični oddelek. Zaradi zdravstvenih težav namreč tudi po trikrat na leto leži v bolniški postelji. Da ji čas hitreje mine medtem ko okreva, slika in riše. Nastala je množica del, ki jih razstavlja v bolnišnici.

Kaja razstavlja v bolnišnici,  kjer je preživela veliko otroških 
dni.   Foto: Alenka Ožbot
Kaja razstavlja v bolnišnici, kjer je preživela veliko otroških dni.  Foto: Alenka Ožbot

ŠEMPETER > Že od njenega desetega leta je Kaja večkrat na leto hospitalizirana. Zaradi krhkega zdravja, pa tudi kakšne poškodbe, so večdnevni obiski v šempetrski bolnišnici z leti postali stalnica, in strah pred to ustanovo je že zdavnaj izginil. Da se tam počuti kot doma, seveda ne more reči, saj nihče ne uživa, ko je bolan in stran od družine, se je pa navadila, da čas med okrevanjem izkoristi za nekaj, kar jo najbolj veseli - slikanje in risanje.

“V bolnišnični šoli se zelo trudimo, da učenci, ki so pri nas hospitalizirani, izrazijo, kar čutijo. Zaradi bolezni se znajdejo v neprijetni situaciji. Bolečina, neznano okolje in ločenost od družine so lahko velik problem, ustvarjanje pa jih sprošča. Nekateri se izražajo z likovnim, drugi z literarnim ustvarjanjem,” poudarja bolnišnična učiteljica iz OŠ Ivana Roba Andreja Krumberger, ki je skupaj s kolegico Karmen Žigon mladi ustvarjalki (in drugim otrokom) vedno v oporo pri ustvarjanju. Dobro se še spominja Kajinih začetnih slik, na katerih so bili največkrat konji in s katerimi je mala deklica razveseljevala bolnišnično osebje. “Ugotovili smo, da je v tem času zelo razvila svoj slikarski talent, zato smo želeli njena dela predstaviti,“ pravi Krumbergerjeva. Tako je nastala razstava v avli pediatričnega oddelka, na kateri je na ogled 22 Kajinih slik in risb.

V zadnjem času niso več v ospredju konji, ampak pokrajina. Kaja, ki letos obiskuje drugi letnik programa naravovarstveni tehnik na Biotehniški šoli v Šempetru, s svinčnikom in vodenimi barvicami riše in slika gore, reke, slapove, morje ... “Ob vikendih ustvarjam tudi po šest ur na dan, med tednom pa dve do tri ure,” pravi. To je njen hobi, kaj bo počela v življenju, pa še ne ve. Upa, da ji ne bo treba več v bolnišnico. Njena dela pa bodo tam na ogled do 1. decembra. ALENKA OŽBOT


Najbolj brano