Ukrepi le, če so pritožbe upravičene

Ob nadaljnjih opozorilih predstavnikov podjetij v novogoriški občini, da je na novo izračunano nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča preveč udarilo po gospodarstvu, župan Matej Arčon pravi, da bodo dejanska nesorazmerja odpravili. Toda najprej bodo ugotavljali vzroke podražitev.

Župan napoveduje, da bodo analizirali, ali so pritožbe utemeljene in koliko jih je. Če so, bodo morda spremenili odlok, 
sicer ne.  Foto: Leo Caharija
Župan napoveduje, da bodo analizirali, ali so pritožbe utemeljene in koliko jih je. Če so, bodo morda spremenili odlok, sicer ne.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Podobni zapleti so v Mestni občini Nova Gorica znani že z drugih področij: potrdi se odlok ali pravilnik, ki lahko zasebnike in gospodarstvo obremeni z dodatnimi stroški, in ko v nabiralnike pridejo obvestila, kaj bo to v posameznem primeru pomenilo, ali pa še računi zraven, je hudič. Kot smo poročali, so se tokrat, ko gre za drugačen sistem obračunavanja nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, ki ga je prinesel nov odlok, oglasili v dveh predstavniških organizacijah novogoriških podjetij.

V območnih gospodarski in obrtni zbornici so že sredi poletja opozoril, da se nanje obračajo lastniki podjetij, ki so se jim zneski omenjene davščine povečali tudi za nekajkrat. “Tisto je bil začetek, potem so se pritožbe nadaljevale,” je povedala direktorica obrtne zbornice Boža Loverčič Špacapan. Kot je razložila, sta zato obe organizaciji poslali skupni dopis na to temo mestni upravi in oboji pričakujejo sestanek v prihodnjih dneh ter “kasneje tudi spremembe odloka”.

Povedala je, da mora marsikatero podjetje plačati znatno več nadomestila kot doslej ne zaradi drugače zajetih podatkov o obdavčljivih površinah, ampak zaradi bolj splošnih določil občinskega dokumenta. Po njenih besedah so glavne težave tri. Občina je zvišala vrednosti točke za izračun nadomestila, povečala je število točk za obdavčitev posameznih dejavnosti, pri nekaterih pa gre tudi za to, da so njih hale in pisarne “padle” v više ovrednoteno prvo cono, ki ji je odlok precej povečal površini.

Novogoriški župan Matej Arčon zagotavlja, da srečanje z gospodarstveniki, morda šele prvo v nizu, gotovo bo, najbrž približno v dveh tednih. A kot poudarja, se ne bodo nič prenaglili. Preden bo mestna uprava pripravila kakršnekoli spremembe odloka, bo naprej analizirala pritožbe. “Konec koncev smo pri 14.000 odločbah o odmeri prejeli le 400 do 500 pritožb,” je Arčon ilustriral, kako razmeroma malo je nezadovoljstva ljudi in podjetij z izračuni nadomestila in računi zanj.

Če se bodo pokazala, na primer, nesorazmerja pri vrednotenju določene vrste nepremičnin, jih bodo odpravili, odlok pa dopolnili, je dejal župan. Toda kot opozarja, je treba najprej pregledati vzroke za podražitve. Za primer navaja, da ima lahko neko podjetje prostore opredeljene za drugačen namen, kot so dejansko v glavnem rabljeni, in je zato davščina višja. Večina pritožb pa se po besedah Arčona ne nanaša na poslovne prostore, ampak stanovanjske, in v dobršni meri gre za to, da imajo ljudje dejansko več obdavčljivih površin, kot se jih je doslej upoštevalo za odmero nadomestila.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano