Ukinitev prave pošte jih še boli

Sodeč po pripovedih nekaterih svetnikov občine, je uvedba pogodbene pošte v Desklah prinesla težave. Storitve naj bi šepale. Hkrati drugi svetniki poudarjajo, da se je to dogajalo že prej, župan je ljudem svetoval, naj preglavice beležijo in o njih obveščajo Pošto Slovenije. Podjetje pa je doslej prejelo le tri pritožbe.

Nad pošto na bencinskem servisu nekateri jamrajo, uradnih pritožb pa  ni. Foto: Ambrož Sardoč
Nad pošto na bencinskem servisu nekateri jamrajo, uradnih pritožb pa ni. Foto: Ambrož Sardoč

DESKLE > Ker podjetja stremijo k čim nižjim fiksnim stroškom in tudi zato, ker se podeželani, pogosto iz praktičnih razlogov, raje poslužujejo storitev (od trgovine do vrtcev) v mestih kot pa enakih v urbaniziranih vaseh, mediji redno poročamo o ukinjanju tega ali onega “okenca”. V Desklah je lani zaprla vrata banka, že prej pa je Pošta Slovenije svojo tamkajšnjo poslovalnico nadomestila s pogodbeno na bencinski črpalki. Tako so v podjetju ravnali že marsikje drugje po državi, tudi napoved spremembe v Desklah pa so pospremili s pojasnilom, da za stranke ne bo nič slabše.

Pavšalnih trditev je dosti ...

Vendar se, vsaj na sejah sveta Občine Kanal, odtlej ponavljajo pripombe, da poštne storitve v drugem urbanem središču v srednjem Posočju pešajo. “Pogodbena pošta na črpalki je polomija. Dobivamo priporočena pisma po vseh Desklah, a ne dobite svojega pisma. Treba je nekaj narediti,” je nedavno to temo obudil desklanski svetnik iz vrst DeSUS Jože Valentinčič. Pridružil se mu je sokrajan Hasib Brdar (SMC), ki je dejal, da pošiljke včasih romajo na napačne naslove. Po drugi strani je Mira Bandelj (SD), doma v Ložicah, naselju nasproti Deskel, izpostavila, da novodobno poštno okence na Petrolovem servisu ni krivo za težave s pošiljkami. Te se po njenih besedah pojavljajo odkar pisma in pakete po 13 naseljih na območju desklanske pošte delijo iz sosednjega Kanala. Tako je od julija 2012.

V Pošti Slovenije so ponovili, da se s pogodbenimi poštami prilagajajo tržnim razmeram in pri tem manj krnijo mrežo poslovalnic, kot bi jo sicer. Od leta 2012 do danes so v pogodbene pošte preoblikovali 153 klasičnih, ki med drugim ohranijo isto številko.

... pritožb pa ni

Župan Andrej Maffi pravi, da so se posamezniki nad kakovostjo teh storitev pri črpalkarjih potožili tudi njemu. Vsem svetuje, naj bodo pri tem natančni: “Ljudem sem povedal, naj popišejo svoje izkušnje oziroma vsak konkreten problem in naj pošljejo pisno na Pošto Slovenije, lahko pa tudi nam, na občino in bomo mi posredovali pošti.” A kot nam je zaupal pred dnevi, ni prejel še nobene take pritožbe.

Podobno trdijo v podjetju: “Poslovanje pogodbenih pošt redno spremljamo, tudi tiste v Desklah, ki posluje dobro.” Pojasnili so, da so dobili eno pritožbo stranke nad izvajanjem storitev na tej enoti ter da “smo odgovorili in se pogovorili s pogodbenikom.” Nad dostavo pošiljk na tem območju pa so se stranke pošti pritožile dvakrat. Ob tem v Mariboru, kjer je sedež ustanove, dodajo, da dostava ni povezana z delovanjem pogodbene pošte. Kot rečeno, se zadnjih pet let za Deskle in okolico izvaja iz Kanala, a kot so poudarili odgovorni, na enak način kot prej in še vedno z dvema poštarjema.

Prostor bo občina kupila. In potem?

Sicer pa se tudi Maffi pridružuje mnenju nekaterih, da pošta ne sodi v prodajalno pogonskih goriv. In čeprav dvomi, da se bo kdaj vrnila na svojo prvotno lokacijo v jedru Deskel, je naposled pristal na vztrajne predloge tamkajšnjih članov sveta občine in krajanov, da občina kupi te prostore. Kot je dejal, so se v Kanalu s Pošto Slovenije dogovorili, da jim 66 kvadratov veliko nekdanjo poslovalnico proda za 39.000 evrov, pri čemer bi občina pol plačala v tem letu in pol v prihodnjem.

Svetniki so to potrdili pred dnevi ob sprejemanju rebalansa proračuna, ko bodo prostori last občine, pa jo čaka težja naloga: najti koga, ki bo tam opravljal za jedro naselja sprejemljivo dejavnost. Ker sicer bodo prostori samevali. Miha Čargo (SDS) je izpostavil, da bi bila dobrodošla občinska blagajna. Toda slednje bi znova prineslo stroške, ki bi zahtevali javni denar.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano