Ujeli so zadnji vlak

Ob občinski stavbi v Mirnu so odkrili obeležje v spomin na požig vasi. Predstavili so tudi dokumentarni film Vžgano v spominih Anje Medved in Nadje Velušček.

Obeležje v spomin na požig vasi so postavili v središču 
Mirna.
Obeležje v spomin na požig vasi so postavili v središču Mirna. 

MIREN > Gre za zadnji sklop dejavnosti v okviru mednarodnega projekta Vžgano v spominih, ki na svojstven način pristopa k skoraj prezrti tematiki požigov vasi na multietničnem obmejnem območju med Italijo, Slovenijo in Hrvaško.

Poleg Mirna so že oziroma bodo odkrili spominska obeležja in predstavili film tudi v Šmarjah pri Kopru, Dolini v Italiji in Žejanah na Hrvaškem, v gradu Kromberk pa bo poleg dokumentarnega filma na ogled tudi fotografska razstava o požganih vaseh.

Premalo je raziskav

Na območju Goriške, Idrijsko-Cerkljanskega, Krasa, Trsta z okolico, Istre, Brkinov in zaledja Reke je bilo med vojno požganih več kot 250 vasi. “Izbor tematike o požigih vasi v tej regiji med drugo svetovno vojno je botroval dejstvu, da primanjkuje raziskav o dejanjih in žrtvah civilnega prebivalstva, ki je odigralo ključno vlogo. S popisom in zbiranjem informacij smo ujeli še zadnji vlak, saj je veliko pričevalk in pričevalcev že preminulih,” je dejal dr. Gašper Mithans iz ZRS Koper, vodja projekta Vžgano v spominih.

Ranjeno otroštvo in neuničljivo upanje

Obeležje sta slovesno odkrila župan občine Miren-Kostanjevica Mauricij Humar in zgodovinar Egon Pelikan. Forma obeležja - kocka in jeklo - predstavlja jekleno moč upiranja proti pozabi doživetih gorja.

65–minutni dokumentarni film Vžgano v spominih, ki so ga predstavili v večnamenski dvorani v občinski stavbi, pa je avdiovizualna raziskava o stopnjevanju nasilja na multietničnem obmejnem območju Slovenije, Italije in Hrvaške med drugo svetovno vojno. “Gre za pripoved o pretresljivih spominih na ranjeno otroštvo in o neuničljivem upanju v boljši svet, ki ga vedno znova ni in ni,” je svoje videnje strnila Nadja Velušček, soavtorica filma, ki je nastal pod okriljem Zavoda Kinoatelje iz Gorice. ALENKA OŽBOT


Najbolj brano