Udor nad in pod cesto

Po prvotnih napovedih naj bi odsek ceste proti Pologu po sanaciji udora nad njo odprli proti koncu tega meseca, vendar se to ne bo zgodilo. Pred dnevi je presenetil še udor na skoraj istem mestu, toda pod cestiščem. Po današnjem obisku geologa bo več znano, do kdaj bo trajala zapora do Pologa, kjer je lovišče, izhodišče v hribe in proti izviru Tolminke.

Saniranje podora nad cesto bo izvajalec Roman Zuza  kmalu končal, čakajo pa še posegi pod cesto, kjer je zemljina zdrsnila  
pred dnevi. Foto: Neva Blazetič
Saniranje podora nad cesto bo izvajalec Roman Zuza kmalu končal, čakajo pa še posegi pod cesto, kjer je zemljina zdrsnila pred dnevi. Foto: Neva Blazetič

POLOG > “Pod cesto se je udrlo skoraj na istem mestu, kjer saniramo septembrski udor nad cestiščem. Geologa pričakujemo jutri, upamo, da ne bo hujšega. Cestišče je delno udrto na treh metrih, toda dodatno je napokano na dolžini petih metrov, kar pomeni, da bo treba pod cesto sanirati in graditi podporne zidove na najmanj osmih metrih dolžine,“ je včeraj napovedal za občinsko cestno infrastrukturo odgovorni Darko Hrast. V strmem terenu bodo delali s ceste navzdol.

K sreči novi udor sanacije predhodnega nad cesto ne ovira. Težka vozila imajo obračališče pred njim, večino kamenja za dokončanje podpornega zidu je že na kraju. Manjši tovornjaki lahko peljejo po načetem cestišču.

Posegi nad cesto gredo proti koncu. Tri metre visok kamniti zid v dolžini okoli 30 metrov je praktično že zgrajen, prepust so očistili, razmajano suho zložbo kamenja so sanirali. Pred tem so z namenom, da razbremenijo brežino, na dolžini 80 metrov in osem metrov v breg posekali vsa drevesa in s tem pridobili 90 kubičnih metrov lesa.

Za sanacijo zgornjega usada bo občina namenila približno 40.000 evrov. Zelo na pamet bi utrjevanje ceste zaradi spodnjega usada lahko stalo več kot 10.000 evrov.

Hrast opozarja, da domačini in turisti popolne zapore ceste ne upoštevajo. S tem resno ogrožajo svojo varnost in hkrati ovirajo delo. Zaradi zapore ceste so morali cerkvico v Javorci predčasno zapreti, kar je upravljavcu LTO Sotočju odjedlo nekaj denarja. Na planini Polog, kjer so poleti pasli in sirili, so delo v glavnem zaključili.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano