Udarec v prsi podeželja

Mamograf še ne bo krožil po Posočju. V Ljubljani, kjer je stacioniran, da bi potoval po Sloveniji in v preventivni program zajel čim več žensk, pravijo, da je v Posočju premalo žensk in da se vožnja do njih finančno ne izide.

 Vsaka vadba je dobrodošla preventiva proti bolezni.  Foto: Neva Blazetič
Vsaka vadba je dobrodošla preventiva proti bolezni.  Foto: Neva Blazetič

TOLMIN > To je še en neprijeten udarec urbanega okolja, v tem primeru naravnost v prsi podeželja. “V lani ustanovljenem posoškem društvu proti raku dojk, ki ima že 400 članov, ne bomo vrgli puške v koruzo,” napoveduje predsednica Doroteja Batistuta.

Tudi občine nameravajo seznaniti o tej zadevi in morda bodo vsi skupaj našli rešitev za občasne obiske mamografa. To bi bila izjemno dragocena nadgradnja preventivnega programa Dora, glede na to, da morajo ženske, tudi tiste iz Trente in Podbrda, na slikanje v Novo Gorico. Zato se dogaja, da se za to manj pogosto odločajo, prihaja do poznejšega odkrivanje raka in s tem ima bolezen slabšo prognozo.

Na preventivo z rednimi pregledi in zdravim življenjem z gibanjem in pozitivnim pogledom na življenje so v soboto opozorili tudi na prvi prireditvi Miganje za zdravje dojk (MIDO). V telovadnici šolskega centra, kjer se je zbralo približno 200 ozaveščenih deklet in žensk in tudi nekaj fantov za popestritev programa, jo je pripravilo društvo proti raku na dojki. Veselo žuborenje in zavzeta telovadba, od joge do pilatesa in posebnih vaj za dojke, vliva upanje, da se vse več žensk zaveda pomembnosti preventive in da bo te bolezni, za katero statistika pravi, da doleti vsako sedmo žensko v Posočju, vse manj.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano