Učiteljev bo manj, a nihče ne bo na cesti

“Ne vem, od kod informacija, a mi ne bomo imeli nobenega zaposlenega preveč,” je Egon Pipan, direktor Šolskega centra Nova Gorica, odgovoril na včerajšnjo vest, da tudi v srednjih šolah v mestu vrtnic od septembra dalje ne bo dovolj dela za vse učitelje. In enako pravijo v gimnaziji. Res pa je, da učiteljev v dveh centrih ne bo več toliko kot v preteklem šolskem letu.

Število dijakov (tudi) v Novi Gorici upada, število učiteljev v 
srednjih šolah lahko prav tako, a nikogar ne bodo odpustili.  Foto: Nace Novak
Število dijakov (tudi) v Novi Gorici upada, število učiteljev v srednjih šolah lahko prav tako, a nikogar ne bodo odpustili.  Foto: Nace Novak

NOVA GORICA > Včeraj je v javnost prišla novica, da nekateri srednješolski učitelji celo tik pred začetkom novega šolskega leta ne vedo, ali bodo septembra še imeli zaposlitev. Koliko naj bi jih zaposlitev izgubilo, naj ne bi vedela niti ministrstvo za šolstvo niti sindikat, a v nekaterih šolah naj preprosto ne bi bilo več dela za vse. Preveč učiteljev naj bi bilo tudi v Novi Gorici, a v dveh tamkajšnjih zavodih, ki združujeta vse srednje šole v mestu, zagotavljajo, da ne bodo odpuščali.

Presežkov ne bo, ker so jih preprečili

Ravnateljica Gimnazije Nova Gorica Jasna Rojc je povedala, da so nedavno imeli nekaj upokojitev in, žal, tudi smrti v kolektivu ter da vseh teh resda ne bodo nadomestili z novimi zaposlenimi.

“Nimamo pa presežkov, ne odpuščamo, ker smo reševali z notranjo organizacijo,” je dejala. Eden od prijemov je, da se nikogar ne zaposli za nadomeščanje delavk na porodniškem dopustu, drugi pa, recimo, da kdo hkrati poučuje na več šolah.

In podobno razlaga direktor Šolskega Centra (ŠC) Nova Gorica Egon Pipan: “So me že klicali zaradi tega, pa ne vem, od kod informacija. Tudi pri nas ne bomo imeli enega samega učitelja oziroma zaposlenega preveč.” To sicer še ne pomeni, da z novim šolskim letom v zavodu ne bo delalo manj ljudi, toda sodeč po pojasnilih direktorja so takšne spremembe že nekaj ustaljenega.

“Dejansko je spomladi kazalo, da presežki bodo,” je dejal Pipan. Potem pa so to rešili na manj boleče načine: nekaterim učiteljem so našli delo tako v novogoriški kot ajdovski gimnaziji, nekaj, štiri ali pet, se jih je upokojilo ... “Res je, da bo z novim šolskim letom učiteljev manj, a nikogar ne bomo odpustili,” poudarja sogovornik.

Namesto na cesto še v drugo šolo

Kot je razložil Pipan, se število dijakov zmanjšuje in posledično tudi število učnih ur. Namesto da bi ljudem, ki so v ŠC vsi zaposleni za nedoločen ali določen čas, dajali odpovedi, lahko to uravnavajo tudi drugače. “Če imamo na ravni centra 15 slavistov, recimo, so zaposleni vsak za 20 ur, če pa so za 23, imamo lahko dva manj. Tudi s tem je mogoče zadeve uravnavati do določene mere,” kot primer navaja Pipan. Dokler imajo učitelji vsaj 20 ur dela z učenci na teden, jih lahko šola ohrani enako število: tako, da vsak dela nekaj manj. “Če pademo pod to mejo, pa je treba iskati presežke.”

Hkrati si lahko šole delijo zaposlene, pri čemer je v Šolskem centru po besedah Pipana takih le nekaj od več kot 200 učiteljev, ali pa si jih “posojajo”. Kdor bi imel premalo dela v eni ustanovi, ga, denimo, začasno najde v sosednji, leto kasneje pa poiščejo drugo podobno rešitev. Tudi o tem se po Pipanovih besedah sproti dogovarjajo na ravni srednjih šol od Tolmina do Sežane in Postojne: “Spomladi smo imeli nekaj sestankov o tem, kam bi koga prezaposlili.”

Je pa to slabo za tiste, ki so se šele izučili za poklic, priznava Pipan, saj se novih učiteljev ne zaposluje: “Za mlade, ki iščejo zaposlitev, to pomeni nemogočo situacijo.”

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano