Učilnica v vrtu

Češnje, kosmulje, ribez, maline, solata, krompir, peteršilj, rukola, sivka, rožmarin in kamilica so le nekateri predstavniki iz bogate ponudbe šolskega vrta OŠ Danila Lokarja Ajdovščina. V atriju nove šole in le korak od učilnic so ga uredili učenci prilagojenega programa z nižjim izobrazbenim standardom, pri skrbi zanj pa jim bodo pomagali vrstniki iz rednih oddelkov.

Šolski vrt je prava paša za oči.  Foto: Alenka Tratnik
Šolski vrt je prava paša za oči.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Na največji osnovni šoli v ajdovski občini so letošnji svetovni dan biotske raznovrstnosti obeležili z odprtjem šolskega vrta. Ta bo učencem popestril običajne ure pouka. “Šolski vrt je za učence novo učno okolje, ki jih še dodatno motivira in jim omogoča izkušenjsko učenje z naravo,” je novost predstavila učiteljica Neja Harej.

Učenci so na šolskem vrtu v atriju uredili in zasadili zeliščni kotiček, zelenjavni vrt, različne grmovnice in sadna drevesa ter sami opravili vsa spomladanska dela. Pri nadaljnji negi in skrbi pa jim bodo na pomoč priskočili tudi učenci ostalih oddelkov. Kot je pojasnila ravnateljica šole Irena Kodele Krašna, so šolski vrt uredili s pomočjo projekta Za lepšo šolo, v katerem je družba Merkur Ajdovcem prispevala tri visoke grede, in projekta Šolski vrt v Shemi šolskega sadja in zelenjave, s pomočjo katerega je šola dobila nekaj sadik in orodja.

“Veliko semen in sadik so prispevali tudi starši naših učencev, učitelji in članice študijskega krožka Sivka, ki deluje pod okriljem Ljudske univerze Ajdovščina. Te so učencem dale tudi veliko koristnih napotkov, kako naj semena posejejo in posadijo sadike,” je povedala ravnateljica.

Ob predstavitvi šolskega vrta so učenci prilagojenega programa s pomočjo učiteljic organizirali delavnice, v katerih so vrstniki iz rednega programa iskali in prepoznavali rastline po fotografijah, vonju in okusu. Učenci predmetne stopnje rednega programa pa so izdelali nekaj zanimivih rešitev logotipa šolskega vrta. AT


Najbolj brano