Učili se bodo voditi po deželi smaragdni

Če bo prijavljenih dovolj, in predvideva se, da jih bo, bosta RRA severne Primorske in šola Turistica to jesen pripravila usposabljanje (plačljivo) za regijske turistične vodnike za delo v tako imenovani Smaragdni deželi.

Kdor  bo opravil usposabljanje, bo dobil licenco za vodenje 
obiskovalcev po vnaprej določenem  programu na območju 
od Loga pod Mangartom do  Podnanosa.  Foto: Arhiv Tic Brda
Kdor bo opravil usposabljanje, bo dobil licenco za vodenje obiskovalcev po vnaprej določenem programu na območju od Loga pod Mangartom do Podnanosa.  Foto: Arhiv Tic Brda

NOVA GORICA > V Slovenji je mogoče pridobiti naziv nacionalnega, občinskega in tematskega turističnega vodnika. Drugi sme obiskovalce voditi le v občini, za katero je opravil usposabljanje, nacionalni vodnik pa ne dobi specializacije za delo na posameznem delu Slovenije, čeprav sam kajpak lahko vedno izpopolni znanje. Tudi zato bodo na severnem Primorskem predvidoma to jesen na voljo kadri na tako rekoč vmesni stopnji.

“Tukajšnje občine so sprejele odloke, ki uvajajo regionalnega vodnika za vse območje,” je povedala Kristina Brataševec iz RRA severne Primorske. Agencija je namreč upravljalec Regijske destinacijske organizacije Smaragdna dežela, v kateri je 13 severnoprimorskih občin, in zato je pripravila program usposabljanja za omenjene vodnike, ki ga bo izvajala fakulteta Turistica. Kdor ga bo opravil, bo dobil licenco za vodenje obiskovalcev po vnaprej določenem programu na območju od Loga pod Mangartom do Podnanosa. Kot je povedala Brataševčeva, je že nekaj časa izražena želja za “šolanje” takšnega kadra in “tudi ko smo tipali, ali bi bil interes za to, je bil odziv pozitiven.”

Agencija je torej ta teden na svojem spletišču in preko drugih portalov objavila ustrezen poziv. Prijave na usposabljanje, ki bo plačljivo, sprejemajo v agenciji (osebno ali po pošti) do 10. septembra. Kandidati morajo imeti vsaj srednješolsko izobrazbo in do določene ravni aktivno znati vsaj en tuj jezik. Tečaj bo, če bo najmanj 20 prijavljenih in “vzeli” jih bodo največ 52 oziroma za en avtobus, kajti učenje bo tudi na terenu, praktično. Če bo interes znatno večji, bodo tečaj morda še ponovili. Prvi pa naj bi se začel v drugi polovici septembra in trajal mesec dni. AS


Najbolj brano