Turnšek opozoril na ponoven vzpon fašizma v Evropi

Na današnji slovesnosti v Trnovem nad Novo Gorico, v kateri so se spomnili 70. obletnico bitke IX. korpusa narodnoosvobodilne vojske (NOV) s pripadniki fašističnih enot, je slavnostni govornik, predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Tit Turnšek opozoril nad ponovnim vzponom fašizma pri nas in v Evropi.

Trnovo pred 2. svetovno vojno
Trnovo pred 2. svetovno vojno 

NOVA GORICA > "Združiti moramo vse antifašistične sile v tej Evropi, narediti moramo novo antifašistično koalicijo in fašizmu reči ne, kjerkoli se ta že pojavi. To je naša dolžnost, to smo dolžni do teh, ki so padli, ki so dali življenje v borbi proti fašizmu. In teh žrtev je bilo ogromno," je dejal Turnšek.

V nadaljevanju je Turnšek ocenil, da slovenska vlada razprodaja dobra podjetja, ki "smo jih ustvarjali, mi smo jih gradili. Ali je to, da Merklova sili Cerarja k prodaji Telekoma še suverenost? Je to tista suverenost, za katero smo v vojni dali toliko žrtev? Ni! To je hlapčevstvo," je poudaril predsednik zveze združenj borcev.

Decembra 1944 so se na Trnovem nastanile fašistične enote X. MAS s ciljem, "da zavarujejo vzhodno mejo Italije". Trnovo so obdali z 12 bunkerji, minskimi polji ter žičnimi ovirami. V postojanki na Trnovem je bilo 214 vojakov bataljona Fulmine. Utrjena fašistična postojanka je ovirala preskrbo partizanskih enot in njihov prodor proti Gorici in Trstu. Partizanske enote XXX. divizije, v neposrednem napadu na Trnovo je sodelovala Kosovelova brigada, so v težkih bojih 19., 20. in 21. januarja 1945 skoraj v celoti uničile postojanko. Pred popolnim uničenjem so masovce rešili Nemci, ki so se skupaj z ostanki masovcev takoj nato umaknili s Trnovega. Po italijanskih podatkih je na Trnovem padlo 86 in bilo ranjenih 56 masovcev. Na partizanski strani je v bojih za Trnovo padlo 14 in bilo ranjenih 24 borcev Kosovelove brigade, medtem ko je imela Gradnikova brigada, ki je na Škabrijelu branila sovražniku dostop na Trnovo, 11 padlih in 16 ranjenih borcev. Kmalu po porazu na Trnovem so na zahtevo Nemcev enote X. MAS zapustile Julijsko krajino. Pregon sovražnika s Trnovega v januarju 1945 je bilo pomembno vojaško in politično dejanje v borbi za celotno osvoboditev Primorske.

Verodostojnost bodo zaradi teh prodaj izgubili tisti politiki, ki so dajali neverodostojne izjave tujini in o tem niso vprašali ljudi, je dejal Turnšek in nadaljeval: "Mi smo tisti, ki bomo odločali na svoji zemlji in bomo tudi na svoji zemlji še naprej svoj gospodar. Zato pravimo ne. Mi moramo spet prevzeti odgovornost v svoje roke, mi moramo zgraditi našo lastno demokracijo, mi se moramo vprašati, kaj so bile vrednote, za katere smo umirali v vojni, in kaj so te vrednote danes."

Med krajšim kulturnim programom je prisotne krajane in tudi še žive partizanske borce, ki so se borili na Trnovem pred 70 leti, pozdravil tudi vojaški ataše veleposlaništva Ruske federacije v Sloveniji Mikhail Glagazin. Med borci, ki so se na Trnovem borili proti italijanskim in nemškim vojakomso bili tudi ruski in italijanski borci v partizanskih odredih, zato so se današnje slovesnosti na Trnovem udeležili tudi predstavniki italijanske borčevske organizacije.

Po slovesnosti pa je delegacija položila tudi venec ob spominskem obeležju padlim na Trnovem.

STA


Najbolj brano