Turnšek: lahko se le pomirimo

S 40. pohodom na Porezen so cerkljanski planinci in borci počastili spomin na eno največjih tragedij partizanskih enot na pragu svobode, ki se je na gori odvila 24. marca 1945. V vasi Jesenica pa so počastili spomin na poboj 106 borcev, ki so jih zajeli v bitki na Poreznu.

Partizanski pevski zbor Pinko Tomažič pred množico na spominski slovesnosti v Jesenici.  Foto: Saša Dragoš
Partizanski pevski zbor Pinko Tomažič pred množico na spominski slovesnosti v Jesenici.  Foto: Saša Dragoš

POREZEN, JESENICA > S 1630-metrskega cerkljanskega očaka Porezna se je v nedeljo del udeležencev 40. spominskega zimskega pohoda spustil v cerkljansko vas Jesenica. V njej so počastili spomin na 106 zverinsko ubitih borcev. Zajeli so jih v neenaki bitki na Poreznu. Na gori je padlo 32 partizanov.

Štirje so po čudežu preživeli

“Na Porezen sem zarana krenil iz Petrovega Brda v dežju, nad 1300 metri nas je pozdravilo sneženje. Z njim je pohod postal zimski. Užitek! To je bila moja 21. udeležba na pohodu in vsak vzpon mi pričara nekaj novega. Od drugačnega okolja do novih ljudi, ki jih spoznam. Tokrat sem se z veseljem spustil Jesenico, da se skupaj z množico poklonim spominu na tragedijo, ki se je po bitki na gori odvila v tej vasi. Na Porezen se bom še vračal,” je povedal Simon Gorjup iz Tolmina.

Množica v Jesenici je onemela ob obujanju spominov na srhljiv zločin esesovcev in pomagačev. Odvil se je na cvetno nedeljo leta 1945 in zapisali so jih štirje po čudežu preživeli.

S Porezna, kjer so sovražniki presenetili več sto borcev, so v Jesenico kot živino privedli 147 ujetih in jih 110 določili za ustrelitev. Dan pozneje so jih v skupinah pobili v okolici vasi. Štirje - prvi zakopan v gnoj, preostali, večkrat ustreljeni, skriti med umrlimi, so preživeli. “To je bil dan, ko je ugasnila vera v življenje. Človek je zver,” je zapisal eden od njih.

“To je bil dan, ki ga ne bomo pozabili!” je strnjeno sporočilo predsednika borčevskega društva Idrija - Cerkno Jelka Kašce v nagovoru. Da je bil eden najbolj krvavih dni z vso tragedijo vojne, boj za obstanek slovenskega naroda, je dodal predsednik ZZB NOV Slovenije Tit Turnšek. “70 let po tragediji ne vemo, kdaj se bo ta vojna končala. Sprašujejo nas o spravi. S kom naj se spravimo? Z nacistično Nemčijo, s fašistično Italijo? Z domobranci, ki so bili del pomožnih enot SS? Sprave s temi ljudmi, z izdajalci, ni. Lahko pa se pomirimo,” je med drugim dejal Turnšek.

Na slovesnosti so župan občine Cerkno Jurij Kavčičkrajani Jesenice, taborniki in pripadniki policijskega veteranskega združenja Sever, položili vence k spomeniku ubitim.

Pohod v spomin in za druženje dobro mislečih ostaja

Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič je s koncertom borbenih pesmi in recitalom poezije iz vojnih dni kulturno zaokrožil spomin. “To je za srce. Spominska slovesnost in sam pohod na goro. Danes sem se nanjo, tokrat iz Poč, vzpel tridesetič. Organizatorji so me lepo presenetili, ker so imeli spominsko plaketo za mene že napisano,” je povedal Ivan Benčina iz Idrije. “Včeraj je bil veter, danes dež in sneg, a nas to ni prav nič motilo. Koča na Poreznu je bila nabito polna,” je dodala Ksenija Novak iz Idrije, odločena, da se bo na Porezen še vračala.

Pri organizaciji zimskega spominskega pohoda bo vztrajalo tudi planinsko društvo Cerkno. Ocenjujejo, da je dosedanjih 88.000 vpisanih pohodnikov slaba polovica vseh. Čeprav računalniško evidenco vodijo že od prvega pohoda dalje, se vsi ne potegujejo za značke in plakete. Pridejo za srce, druženje in za počastitev spomina. To pa, kot pravijo planinci, jim ne dovoljuje, da bi bogato tradicijo pohoda prekinili. Turnšek je zato planinskemu društvu Cerkno vročil spominsko plaketo ZZB NOV.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano