Turizem mora biti prvi

V občini Miren-Kostanjevica so pripravili osnutek vizije in strategije razvoja občine do leta 2025, ki bo v javni obravnavi do 31. maja. Na četrtkovem javnem posvetu so občanom podrobno predstavili, v kakšni smeri naj bi se občina razvijala v prihodnjih osmih letih.

Na javni razpravi v občinski stavbi so občani povedali svoje v 
zvezi z razvojem občine v prihodnjih osmih letih.   Foto: Alenka Ožbot
Na javni razpravi v občinski stavbi so občani povedali svoje v zvezi z razvojem občine v prihodnjih osmih letih.  Foto: Alenka Ožbot

MIREN > Razvojno strategijo so začeli pripravljati septembra lani. Pripravili so tudi obsežen akcijski načrt za razvoj turizma, saj, kot je na posvetu poudaril župan Mauricij Humar, se zavedajo, da ta panoga združuje vse ostale. Ponudnike v občini naj bi v prihodnje povezoval zavod ali zadruga, promovirali pa se bodo skupaj z ostalimi blagovnimi znamkami, tako Kras Carso kot Vipavska dolina.

Ne le turizem

Posvet sicer ni privabil veliko občanov, tisti, ki so prišli, pa so imeli vprašanja in pripombe. Eden od udeležencev je, denimo, dejal, da vidi poudarek predvsem na turizmu, treba pa bi bilo narediti še kaj več za ljudi v občini.

Kot je razložil župan, so v strategiji zajeta vsa področja s cilji in ukrepi, denimo, v gospodarstvu pridobivanje domačih in tujih investitorjev in ukrepi za zagon novih podjetniških idej, dokument zajema spodbujanje razvoja kmetijstva, skrb za čisto vodo, urejanje poplavne varnosti ...

Spodbujanje priseljevanja

Med pripombami je bilo slišati tudi, da je treba spodbujati priseljevanje mladih, saj je povprečna starost občanov precej visoka. Število prebivalcev narašča le v kraških naseljih, denimo v Opatjem selu in v Hudem logu, kjer so stavbne parcele, Miren in Bilje pa sta v tem smislu podhranjena, je poudaril Humar. In dodal, da bodo s spremembo občinskega prostorskega načrta tudi v dolini pridobili nekaj stavbnih zemljišč. Povedal je še, da so v Mirnu prodane skoraj vse parcele v nekdanji gramoznici, kjer je Primorje pred leti uredilo obrtno poslovno cono. Z oprostitvijo plačila prispevka za nestanovanjsko gradnjo so po njegovih besedah spodbudili podjetnike, da prihajajo v občino in prinašajo nova delovna mesta.

Osnutek vizije in strategije občine 2017-2025 bo v javni obravnavi do 31. maja. “Vse pripombe bomo pregledali in jih skušali upoštevati, če bomo videli, da so uresničljive,” je še povedal župan. Dokument bo začel veljati s potrditvijo na naslednji redni seji občinskega sveta 21. junija.

ALENKA OŽBOT


Najbolj brano