Turistična katastrofa: prazniki pod vprašajem

Geologi so ob pregledu terena nad cesto na italijanski strani prelaza Predel ugotovili, da je nevarnost krušenja skal zelo velika in da bo treba strmino sanirati. Za posege naj bi potrebovali vsaj mesec dni. Bovčani so obupani, ker je cesta prek Predela glavna turistična žila. Obisk med velikonočnimi prazniki je pod vprašajem. Katastrofa, pravijo domačini.

V Posočju turistični ponudniki bijejo plat zvona zaradi zaprtega Predela.
V Posočju turistični ponudniki bijejo plat zvona zaradi zaprtega Predela.  

PREDEL > Zaradi zaprtega prelaza Predel bodo imeli sitnosti z daljšimi potmi ljudje, ki delajo v Italiji, smučarji, ki zaprt Kanin na naši strani nadomeščajo s smučišči Promoturja Sello Neveo in Trbiž ter turistični ponudniki, ki so si od velikonočnih praznikov veliko obetali.

Na delo v Italijo in na smučanje v Sello Neveo in Trbiž bo treba “okoli riti v žep”, po dolgi poti prek prelaza Vršič ali pa prek prelaza Učja, kar bo vsaj smučarje odvrnilo. Daljša pot je tudi prek Robiča.

Direktor sektorja za dela na cestah pri družbi ANAS Carmine Ferrara pojasnjuje, da so v ponedeljek skupaj z njihovimi geologi podrobno pogledali območje skalnega podora. “Strokovnjaki sklepajo, da bo zaradi velike nevarnosti, ki jo tudi za izvajanje interventnih del še vedno predstavljajo nestabilne skalne mase nad cesto, delo še trajalo. Poškodovan je tudi podporni zid. Po prvih ocenah bo zapora trajala do enega meseca.”

Glavna turistična žila

Bovški župan Valter Mlekluž je z župani na oni strani meje v tesni navezi z upanjem, da bodo skupaj pospešili dela na omenjenem odseku v ovinkih pod Predelom. Tam so v preteklosti nagajali tudi snežni plazovi.

“Dogovarjamo se o tem, da bi hitro delali in da birokratske zgodbe ne bi zavlačevale odprtja ceste, ki je pomembna za nas in njih,” upa Mlekuž.

Katastrofa!

Direktor LTO Bovec Janko Humar o zaprtju ceste nima druge besede kot: “To je katastrofa! Govorimo o glavni prometni žili, po kateri turisti prihajajo na Bovško. Pred nami so velikonočni prazniki. Kaj pa zdaj, kako naj pridejo do nas? Prek Predela v Bovec prihaja dve tretjini dnevnih turistov.“

Kot pravi Danica Komac iz gostišča Vančar v Čezsoči, so velikonočni prazniki zanje po mrtvi zimi zelo pomembni: “Imamo rezervirano, naši stalni gostje se bodo potrudili tudi po daljši poti, ne vem pa, kako bo z ostalimi. Slišim in upam, da bodo cesto prek Predela vsaj za enosmerni promet hitro odprli.”

Martin Berginc iz gostišča Martinov hram cesto čez Predel razume kot glavno žilo, po kateri prihajajo Nemci, Avstrijci ... “Mi smo vezani na te ceste. Poleg tega se danes začenja še ribiška sezona. Upamo, da bodo Italijani hitro sanirali problem. Ne zaupamo in lahko samo upamo, da nas bodo presenetili...,” malo za šalo in predvsem zares komentira Berginc.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano