Tudi za turizem

V okviru strokovne konference Primorski vodni dnevi v Novi Gorici so med drugim predstavili širše učinke izgradnje novogoriške centralne čistilne naprave (CČN) ob Vrtojbici.

Mirensko-kostanjski župan Mavricij Humar pričakuje zlasti izboljšanje kakovosti vode Vipave v Mirnu.
Mirensko-kostanjski župan Mavricij Humar pričakuje zlasti izboljšanje kakovosti vode Vipave v Mirnu.  

NOVA GORICA > V centralno napravo bodo tekle odplake iz mesta in primestja ter iz sosednjih Šempetra, Vrtojbe, Mirna in Orehovelj. Urejanje naprave in vsega nanjo priklopljenega posodobljenega ter hkrati razširjenega omrežja bo končano letos, gre pa za enega od 24 večjih projektov za urejanje odvajanja odplak v Sloveniji.

Poglavitni pomen naložbe je seveda zmanjšanje vplivov na okolje, natančneje na Sočo in pritoke na ožjem Goriškem. In to se ne omejuje na Slovenijo, pač pa seže čez državno mejo. Mitja Bricelj iz stalne slovensko-italijanske komisije za vodno gospodarstvo pri ministrstvu za okolje je poudaril, da se z gradnjo CČN odpravlja problem onesnaževanja potoka Koren, ki teče tudi skozi Gorico. S tem bo konec problema, ki je dolgo obremenjeval odnose med sosedi in sosednjima državama, in to bo lahko tudi pripomoglo k razvoju: “Odprle se bodo številne možnosti trajnostne rabe tega dela Soče in Vipave, kot so rekreacija ob vodi in s tem povezane zaželene oblike turizma.”

Podobno je prepričan mirensko-kostanjski župan Mavricij Humar, ki pričakuje zlasti izboljšanje kakovosti vode Vipave v Mirnu. Pred naseljem se namreč v reko izteka potok Vrtojbica, vanj pa odtekajo neprečiščene odplake in poleti, ko je vode malo, postane “odprti fekalni kanal,” kot se je izrazil Humar. Ko bodo odplake očiščene v čistilni napravi, pa naj bi bil potok znatno čistejši. Zato Humar upa, da bo lahko ob njem uredili rekreacijske površine in da bo Vipava v Mirnu znova primerna za kopanje in ribolov.

Zadovoljna je tudi predstavnica Goriške pokrajine Mara Černic, ki je napovedala obširne naložbe v kanalizacijo na italijanskem Goriškem v prihodnjih 30 letih in izrazila upanje, da bosta obe Gorici nekoč zmogli sestaviti skupni načrt upravljanja Soče z vseh vidikov, od varstva voda do njih izrabe. AS


Najbolj brano