Tudi pametni telefon lahko zasvoji

Zasvojenosti, še posebej nekemične, je v današnji tehnološko razviti družbi vse več. Preventiva proti temu so dobri, pristni odnosi med ljudmi, ki pa jih je vse manj. Na Goriškem se bo do konca novembra, meseca preprečevanja odvisnosti, zvrstil niz dogodkov, ki jih na to temo pripravljajo različni akterji.

Najboljša preventiva v preprečevanju zasvojenosti, ki je vse 
bolj prisotna tudi na področju sodobnih tehnologij, so pravi 
odnosi v družini oziroma dialog med otrokom in starši. Foto: Leo Caharija
Najboljša preventiva v preprečevanju zasvojenosti, ki je vse bolj prisotna tudi na področju sodobnih tehnologij, so pravi odnosi v družini oziroma dialog med otrokom in starši. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA >Tradicionalnim oblikam zasvojenosti, kot so odvisnost od alkohola, droge ali iger na srečo, se danes pridružujejo različne novodobne oblike, ki jih je omogočil tehnološki razvoj. “Obseg zasvojenosti, zlasti nekemičnih oblik zasvojenosti, je danes veliko večji, kot je bil včasih. Razlog za to je tudi v tem, da ljudje ne znamo več stopiti v osebni stik človek s človekom,” meni Zvone Horvat Žnidarčič, vodja Skupnosti Srečanje. Ta ima enega od centrov za fante, ki bi radi opustili drogo, tudi na Kostanjevici nad Novo Gorico.

V zvezi s porastom zasvojenosti z računalnikom, spletom, pametnimi telefoni in podobnim pa je pojasnil, da je to še toliko bolj nevarno in škodljivo, ker je družbeno sprejemljivo. Glede kemične zasvojenosti pa je dodal, da je danes na voljo na stotine novih, predvsem sintetičnih drog.

Skupnost Srečanje je le eden od akterjev skupne iniciative “V znanju in povezovanju je moč”, ki jo novembra, v okviru meseca preprečevanja zasvojenosti vodi Mladinski center (MC) Nova Gorica ob podpori občine.

V slogi je moč

“Preventivne aktivnosti kot so posveti ali predavanja za starše in podobni, sicer potekajo skozi vse leto in že več let. Naša občina je bila na slovenskem nivoju že večkrat omenjena kot primer dobre prakse na tem področju,” je pojasnila načelnica občinskega oddelka za družbene dejavnosti Marinka Saksida.

Prav skupna iniciativa, ki se pod okriljem MC letos širi izven občinskih meja, je na Goriškem ključ za dobro delo na tem področju. Poleg že omenjenih se iniciativi z različnimi dogodki v mesecu preprečevanja zasvojenosti pridružujejo še Lokalna akcijska skupina za preprečevanje zasvojenosti (LAS) Nova Gorica, novogoriška policijska uprava, ŠENT - dnevni center za uporabnike prepovedanih drog Nova Gorica, MC Hiša Mladih iz Ajdovščine, Glasbena šola Nova Gorica, Krizni center za otroke in mladostnike 10-ka, Dnevni center Žarek in program Ne-odvisen.si.

Bistven je odnos otrok - starši

Prvi v seriji preventivnih dogodkov z naslovom Alkohol ubija, največkrat nedolžne bo že danes ob 12. uri na Bevkovem trgu. “Na našem območju so od leta 2000 do 2015 vozniki pod vplivom alkohola zakrivili 74 smrtnih žrtev,” je povedal tiskovni predstavnik novogoriške policijske uprave Dean Božnik in pojasnil, da bodo na prireditvi poleg policistov, gasilcev in dijakov sodelovali tudi nekateri prepoznavni športniki.

Direktorica MC Lara Brun je izpostavila, da je prav preventiva v družini najučinkovitejše orodje v preprečevanju zasvojenosti. “Prava preventiva pomeni vzpostavitev dobrega dialoga med otrokom in staršem,” je prepričan tudi Bojan Kodelja, vodja družbeno-odgovornega programa Ne-odvisen.si, ki je doživel že 900 ponovitev po vsej Sloveniji iz zabeležil 300.000 obiskovalcev.

NACE NOVAK


Najbolj brano