Tudi o felbahnu

Veliko grajsko razstavišče Mestnega muzeja Idrija je zaživelo z razstavo Zgodovinskega arhiva o Kranjski v prvem letu prve svetovne vojne. Danes bodo tam odprli še razstavo o feldbahnu.

Ivan Rudolf med postavljanjem razstave o felbahnu. Foto: Saša Dragoš
Ivan Rudolf med postavljanjem razstave o felbahnu. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Kuge, lakote in vojske - reši nas, o Gospod, je potujoča razstava devetih avtorjev vseh enot - tudi idrijske - Zgodovinskega arhiva Ljubljana, ki bo do konca leta odprta v gradu Gewerkenegg. Z arhivskim in muzejskim gradivom (tega je prispeval lastnik idrijskega vojnega muzeja Slavko Moravec) se osredotoča na politično dogajanje in stiske civilnega prebivalstva v zaledju vojnega dogajanja. Razdeljena v več sklopov osvetljuje razmere na Kranjskem pred vojno in se po sarajevskem atentatu posveti mobilizacijam in odhodom mož na bojišča, vestem in dokumentom o padlih, vračanju in oskrbi ranjenih. Od tod pa pomanjkanju, lakoti, boleznim in brezplodnemu upanju, da bo vojna kmalu končana.

Na današnji veseli dan kulture, ko bo na voljo tudi brezplačen ogled vseh muzejskih zbirk, bodo kustosi na vodenem ogledu razstave (ob 17. uri) ta čas podrobno osvetlili.

V sosednjem razstavišču bodo ob 18. uri odprli še razstavo o predolgo po-zabljeni ozkotirni železnici, feldbahnu, ki so jo ruski ujetniki za avstro-ogrsko monarhijo zgradili po italijanski zasedbi Gorice poleti leta 1916.

Avtor razstave je lastnik vojnega muzeja v Črnem vrhu Ivan Rudolf, ki ima tudi največ zaslug, da se ta neverjetna železnica (iz Logatca je bila s krakoma do Črnega Vrha in Trebuše zgrajena prej kot v dveh mesecih) obuja iz pozabe. S tem pa tudi trpljenje več tisoč graditeljev, a tudi tehnološka dovršenost načrtov za gradnjo. Ti so bili pripravljeni tudi za že začeto gradnjo širokega tira, a je preboj soške fronte gradnjo čez noč ustavil in Idrijo bržčas za večno pustil brez železnice.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano