Tudi mnenje otrok je treba upoštevati, a v praksi ni tako

Želje otroka, ki se znajde v različnih postopkih, predvsem v razvezi med staršema, bi morale biti upoštevane, a velikokrat ni tako. Da se glas otroka sliši, od leta 2007 skrbijo posebni zagovorniki. V uradu varuhinje človekovih pravic si obetajo, da bo vlada do konca leta zakon spremenila tako, da bodo del njenega urada. Letos načrtujejo nova usposabljanja.

Jasna Vunduk in Tone Dolčič  Foto: Mitja Marussig
Jasna Vunduk in Tone Dolčič  Foto: Mitja Marussig

NOVA GORICA > Pilotni projekt Zagovornik - glas otroka, ki se je po več slovenskih mestih, tudi v Novi Gorici, začel leta 2007, naj bi trajal le nekaj let, v tem času pa naj bi pripravili ustrezno zakonodajo in zagovorništvo otrok institucionalizirali. Skoraj deset let je moralo miniti, da naj bi se cilji le uresničili, pravi vodja projekta in namestnik varuhinje človekovih pravic Tone Dolčič. Pričakujejo, da bo vlada do konca leta pripravila poseben zakon, po katerem bodo zagovorniki del urada varuha človekovih pravic.

V Sloveniji je trenutno aktivnih 51 zagovornikov, vsako leto usposobijo nekaj novih, od leta 2007 pa so pomagali približno 500 otrokom. Na severnem Primorskem so trenutno štirje, doslej pa so pomagali 26 otrokom, največ v Novi Gorici.

“Zagovornik lahko otroku pomaga, da je slišan, zagotavlja možnosti aktivnega sodelovanja otroka pri odločanju o njegovi usodi, ga seznanja z vsemi informacijami, njegovimi možnostmi in izbirami,” je njegov pomen pojasnila novogoriška zagovornica otrok Majda Pušnar. V praksi se namreč otroka ne upošteva vedno, cilj pa je, da bi se. “V večini primerov, ki smo jih obravnavali, so bili postopki povezani z zakonsko zvezo, stiki s starši, skratka z družinsko problematiko, kjer običajno tisti, ki odločajo, posvetijo vso pozornost enemu in drugemu staršu, otroka pa nekako pozabijo,” je povedal Dolčič.

“Zagovornik se z otrokom sestaja, pridobi njegovo zaupanje in skupaj z njim odkriva, kakšne so njegove želje, potrebe, kako se on počuti v postopkih, ki tečejo, in mu pomaga predelati čustva v zvezi s tem. Opolnomoči ga, da napiše izjavo, svoje mnenje, ki ga posredujemo institucijam, ki odločajo, in staršem,” je delo zagovornika opisala strokovna vodja projekta Jasna Vunduk.

Zagovorniki so prostovoljci, ki pa morajo opraviti usposabljanje, imeti morajo izkušnje z delom z otroki, opraviti izpit in se stalno izobraževati. Nad njimi bdi supervizija. Ker je delo zelo naporno in zahteva veliko prostega časa in potrpljenja, prihaja do velikega osipa med njimi. Zato bodo letos opravili novo izobraževanje. “Na našem območju sta predvidena dva nova zagovornika. To je še kako potrebno. Povpraševanje za zagovorništvo je, a morata dati za to soglasje oba starša. Cilj pa je, da se otroku čim prej pomaga,” poudarja Pušnarjeva.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano