Tudi bloki so že zgodovina

Zavod Kinoatelje je v sodelovanju s partnerji na železniški postaji v Novi Gorici organiziral že peto spominodajalsko akcijo. Letos na temo portretov stavb. Zbirali so fotografije in pričevanja, iz katerih bo režiserka Anja Medved ustvarila video dokument. Od leta 2007 so na ta način nastali že štirje. Nekateri od njih so bili prikazani na razstavah in festivalih.

Režiserka Anja Medved je spomine Goričanov in Novogoričanov na stavbe v obeh mestih tudi posnela. Na osnovi 
akcije bo nastal nov dokumentarni video.  Foto: Nace Novak
Režiserka Anja Medved je spomine Goričanov in Novogoričanov na stavbe v obeh mestih tudi posnela. Na osnovi akcije bo nastal nov dokumentarni video.  Foto: Nace Novak

NOVA GORICA > “Glede na to, da smo v letu, ki je posvečeno Maksu Fabianiju in s tem arhitekturi, smo se pri pripravi letošnje spominodajalske akcije odločili za portrete stavb. Se pravi, da zbiramo spomine, ki so na nek oseben način povezani z mestom, tako z Novo Gorico kot z Gorico, saj zbiramo spomine z ene in druge strani meje,” je povedala režiserka Anja Medved, avtorica video zapisov, ki so nastali na osnovi dosedanjih spominodajalskih akcij.

Vsakoletno decembrsko srečanje v spomin na odstranitev mejnih zapornic ob vstopu v schengensko območje konec leta 2007 so pripravili v Zavodu Kinoatelje v sodelovanju z Zavodom Kinokašča, novogoriškim kulturnim domom in Slovenskimi železnicami. Te so omogočile uporabo prostorov na železniški postaji, simbolnem stičišču spomina obeh Goric, saj objekt na nekdanjem mejnem prehodu na Erjavčevi ulici, kjer so potekala vsa dosedanja srečanja in akcije, obnavljajo.

Pričevanja o nemih spomenikih skupnosti

“Novejše stavbe še čakajo na svoje zgodbe, starejše pa v svojih zidovih hranijo spomine na ljudi, družine, rodbine in države, ki so jih preživele. Ker mesta ne gradijo zgradbe, ampak zgodbe v njih, pozivamo k prispevanju spomina na te neme spomenike skupnosti,” pravijo organizatorji in dodajajo, da z arhivom spomina gradijo subjektivno zgodovino dveh mest, ki živita na istem mestu. “Teme se spreminjajo, koncept pa ostaja enak. Zbiramo fotografije iz družinskih ali osebnih albumov in potem posnamem pogovor o spominu, ki se navezuje na fotografijo,” je pojasnila Medvedova.

V preteklosti Dodala je, da so se v preteklosti zvrstile že štiri akcije, in sicer Spovednica za tihotapce (2007), Ordinacija spomina (2009), Album mesta (2011) in Najdeni portreti (2013). Spominodajalske akcije organizirajo vsako drugo leto, v letu, ki sledi akciji, pa predstavijo rezultat akcije v video obliki.

Rezultat bo nov dokumentarni video

“Letos smo pri stavbah. Veliko je hiš, za katere ne vemo, od kdaj so, kdo jih je zgradil, kdo je v njih živel. Nova Gorica sicer ni staro mesto, a tudi bloki so že zgodovina in z njimi povezane zgodbe so lahko danes zelo zanimive,” je še pojasnila avtorica. Kot zanimivost je povedala, da so dopoldne na železniško postajo prihajali predvsem prebivalci Gorice, popoldne pa pretežno Novogoričani. Tudi iz te spominodajalske akcije bo nastal dokumentarni video.

“Glede na to, da gre za krajše forme, so bili video dokumenti predstavljeni predvsem v galerijskem kontekstu. Tako je tudi Spovednica tihotapcev krožila po svetu. Začela je v New Yorku, na razstavi Združenja mednarodnih neodvisnih kuratorjev. Ta projekt se trenutno zaključuje v Moskvi, v muzeju Garage,” je še pojasnila Anja Medved.

NACE NOVAK


Najbolj brano