Tudi Kolektor v boju za trebanjski Trimo

Dobro leto zatem, ko je Kolektor dokončno izgubil boj za nakup šempetrske Letrike, se je spustil v novo tekmo. Tokrat se še s tremi konkurenti poteguje za nakup trebanjskega Trima.

Kolektor bi pod svojim okriljem rad videl tudi družbo Trimo iz 
Trebnjega. Foto: Leo Caharija
Kolektor bi pod svojim okriljem rad videl tudi družbo Trimo iz Trebnjega. Foto: Leo Caharija

IDRIJA > Po neuradnih podatkih naj bi za trebanjskega proizvajalca fasadnih panelov prispele štiri zavezujoče ponudbe. Oddali naj bi jih poljski sklad Innova Capital, irski Kingspan (tudi ta izdeluje fasadne panele) in avstralski Metroll, ki prav tako prihaja iz gradbene branže in ima proizvodnjo tudi v Italiji, domače barve med tekmeci pa zastopa Kolektor iz Idrije. “Kolektor je oddal zavezujočo ponudbo in je vključen v nadaljnje postopke,” so potrdili v tem koncernu.

Kolektor se je lani potegoval za nakup večinskega deleža v šempetrski Letriki, a ga je v končnici z boljšo ponudbo prehitel nemški Mahle. Še prej je Idrijčanom spodletelo tudi pri prevzemu Cimosove družbe Litostroj Power, ki jo je na koncu kupilo češko podjetje Energo-Pro.

Podrobnosti o tem, kje si obetajo največ sinergij, niso razkrili, so pa pred časom povedali, da jih Trimo zanima predvsem zaradi divizije Stavbna tehnika in izdelki za dom. Na tem področju je idrijski koncern prisoten z dvema podjetjema, Kolektor Koling in Kolektor Missel Insulation, ki se ukvarja s programom cevnih izolacij.

V NLB, ki vodi postopek prodaje in je tudi največja, 20-odstotna lastnica Trima, so potrdili, da so prejeli zavezujoče ponudbe in da nadaljujejo proces prodaje. Števila in višine ponudb pa ne razkrivajo. Po poročanju Financ se številke, ki krožijo glede kupnine, gibljejo med 30 in 60 milijoni evrov, najverjetneje pa banke ne bi pristale na manj kot 40 milijonov evrov. To bi namreč zadoščalo za poplačilo obveznosti Trima do bank. Banke so predlani s konverzijo terjatev v kapital rešile Trimo in tako postale skoraj njene edine lastnice. Odločitev o prodaji bi lahko padla do konca leta.

Trimo se počasi postavlja na noge, čeprav je še vedno precej zadolžen. Letos posluje bolje kot lani. Ob polletju so imeli dobiček, za konec leta pa pričakujejo 2,3 milijona evrov dobička (celotna skupina tri milijone) in 73,6 milijona evrov prihodkov (skupina 121,2 milijona evrov). Lani je družba Trimo ustvarila 72,1 milijona evrov skupnih prihodkov, končni rezultat iz poslovanja pa je bil negativen; izguba je znašala 3,5 milijona evrov. Botrovale so ji slabitve finančnih naložb in terjatev.

SONJA RIBOLICA


Najbolj brano