Trije milijoni evrov za nekdanje delavce Primorja

Nekdanji delavci Primorja lahko na tretji del izplačila prednostnih terjatev računajo februarja. Stečajni upravitelj bo mednje tedaj razdelil skupaj tri milijone evrov, kar pomeni približno petino celotnega zneska. Doslej so nekdanji delavci ajdovskega gradbinca dobili približno 60 odstotkov prednostnih terjatev.

Stečajni upravitelj do 9. januarja čaka zavezujoče ponudbe za samski dom propadlega gradbinca v Ajdovščini.  Foto: Leo Caharija
Stečajni upravitelj do 9. januarja čaka zavezujoče ponudbe za samski dom propadlega gradbinca v Ajdovščini.  Foto: Leo Caharija

AJDOVŠČINA > Stečajni upravitelj je predlog za novo delno izplačilo prednostnih terjatev spisal že konec lanskega leta, sodišče pa o njem še ni odločilo. A če bo šlo vse gladko, bodo nekdanji delavci ajdovskega gradbinca denar na svoje račune dobili februarja.

Zdaj še petino

Doslej so dobili skoraj 60 odstotkov prednostnih terjatev, s februarskim izplačilom pa bodo dobili še 21 odstotkov zneska. “Skupaj gre za približno tri milijone evrov. Na naslednje delno izplačilo računam morda aprila ali sredi leta,” pravi stečajni upravitelj Rudolf Hramec. Največ si obeta od prodaje nepremičnine v Izoli in zemljišč na Debelem rtiču. Te nepremičnine namreč niso obremenjene s hipotekami in zato bi kupnina lahko šla za poplačilo prednostnih terjatev nekdanjih zaposlenih. Celotne prednostne terjatve znašajo 16,6 milijona evrov, nekdanji delavci pa imajo še približno 3,4 milijona navadnih terjatev.

Kamnolom Laže prodali CPG

Prav pred koncem leta pa prodaja Kamnoloma Laže dobila dokončen epilog. Kupec, Cestno podjetje Gorica (CPG) Gorica, je namreč tedaj nakazalo celotno kupnino - 5,6 milijona evrov. “Denar od prodaje bo v celoti namenjen upnikom, vendar je bila večina tega premoženja zastavljenega pri bankah in nekaterih dobaviteljih,” pravi Hramec. Tudi sama družba CPG, ki je v 97-odstotni lasti Primorja, je sicer že nekaj časa naprodaj. Pred enim letom so ga ocenili na dobrih osem milijonov, vendar tedaj ni prispela nobena ponudba. Odločitev o drugem poskusu prodaje naj bi bila znana še ta mesec, cena pa bo zaradi dobrega poslovanja podjetja verjetno ostala podobna lanski. “Pričakujem, da mi bo nadzorni svet CPG v tem mesecu poročal, kakšno je bilo poslovanje, iz informacij, s katerimi zaenkrat razpolagam, pa kaže, da je bilo tudi leto 2014 zelo uspešno. To bo zelo pomembna okoliščina pri tem, kako se bomo odločali pri prodaji našega večinskega deleža,” je še pojasnil Hramec.

Že v kratkem naj bi bilo znano tudi, kdaj bo razpisana druga dražba za prodajo obrata Primorje Mehanizacija in nove poslovne stavbe Primorja, ki je bila sredi decembra lani neuspešna. Prav tako je veliko interesa za prodajo premoženja obrata Primorja ABK, katerega del je tako kot premoženje Primorja Mehanizacije oddano v najem.

Do 9. januarja pa stečajni upravitelj čaka zavezujoče ponudbe za samski dom propadlega gradbinca v Ajdovščini. Izhodiščna cena za objekt s premičninami vred znaša 103.000 evrov. Z zbiranjem nezavezujočih ponudb bo stečajni upravitelj iskal kupce tudi za samski dom v Ilirski Bistrici. Rok za oddajo ponudb še ni določen, izhodiščna cena, ki pomeni tržno vrednost nepremičnin s premično opremo vred, pa znaša 110.000 evrov.

SONJA RIBOLICA, STA


Najbolj brano