Trije novi zaposleni, avtomobili še čakajo

Kljub drugačni napovedi so ajdovski svetniki pohiteli in sprejeli proračun za prihodnje leto, saj ne želijo ogroziti že začetih naložb. Osnutek proračuna po meri nove občinske politike bo kot rebalans na mizi predvidoma v marcu. Župan Tadej Beočanin je dvignil nekaj obrvi z napovedanimi tremi novimi zaposlitvami v upravi. Zagotavlja, da novinci prihajajo za določen čas in da si bodo krepko zaslužili plačo.

Ajdovci so pohiteli s proračunom 2015, da ne bi ogrozili že začetih naložb.   Foto: Alenka Tratnik
Ajdovci so pohiteli s proračunom 2015, da ne bi ogrozili že začetih naložb.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Po besedah župana Tadeja Beočanina gre za proračun tehnične narave in iz nujnosti, saj občina sicer ne bi uspela nadaljevati že začetih večjih naložb. Prav na njihov račun zija iz proračuna 2015 primanjkljaj v višini 4,7 milijona evrov. V upravi so prihodke občine v letu 2015 ocenili na 17,2 milijona evrov, odhodke pa na 21,9 milijona evrov. Razliko bodo pokrili s približno 3,8 milijona evrov, kolikor bo predvidoma ostalo na računu iz 2014. Za naložbe se nameravajo zadolžiti za največ 2,5 milijona evrov.

Zapuščina stare politike

“Ta proračun nadaljuje že potrjeno politiko in se nove politike še ni dotaknil. Kot župana me je presenetilo dejstvo, da sta dva proračuna v naložbenem delu že vnaprej porabljena. Zato bomo morali določene naložbe, ki niso boleče, zaustaviti. Tako bomo lahko v teh dveh letih vsaj delno začeli izvrševati novo politiko,” je pojasnil župan. Po izvolitvi je namreč napovedal, da bo pri pripravi proračuna sodeloval z vsemi svetniki in s predsedniki krajevnih skupnosti in tega se namerava tudi držati. Rebalans po meri nove politike naj bi bil na mizi spomladi.

Nove zaposlitve in avtomobili

Župan si je ob siceršnji večinski podpori prislužil kritiko svetnika Angela Vidmarja (Desus) na račun predvidenih treh novih zaposlitev v občinski upravi, ureditve pisarn za podžupana in nakupa avtomobilov ter brezpilotnih letal in posebnih nadzornih kamer.

Čeprav predviden občinski nakup kamer in brezpilotnih letal zveni precej skrivnostno, ozadje ni kaj nič vohunsko. Gre namreč za termokamere in drugo nadzorno opremo za zgodnje odkrivanje požarov v naravi. Tudi droni oziroma brezpilotna letala bodo namenjeni za potrebe pravočasnega in učinkovitega ukrepanja ter spremljanja dogodkov v naravi v primeru naravnih nesreč, ne samo požarov, temveč tudi zemeljskih plazov. Sodobne naprave in opremo bo občina pridobila v okviru projekta Holistic, ki se 95-odstotno financira iz denarja EU.

Župan je pojasnil, da nobena zaposlitev ne bo za nedoločen čas, ampak bo vezana na konkretno zadolžitev in na njegovo zaupanje ter mandat. “Zaposlili bomo vodjo oddelka za razvojne in evropske zadeve, ki bo šele vzpostavljen in bo primarno skrbel za pridobivanje novih virov, kjer je bila občina v preteklosti precej šibka. Od tega oddelka pričakujemo bistvene pozitivne učinke na sam proračun. Z drugo zaposlitvijo bomo odpravili zaostanke, ki jih imamo v službi za nepremičnine. Gre za 800 vlog, ki že leta stojijo v omarah in jih v okviru obstoječih zmogljivosti ne uspemo obravnavati. Tretja je zaposlitev sodelavca za odnose z javnostmi, ki bo skrbel za res močno in pospešeno komunikacijo z občani na vseh področjih dela občinske uprave in politike,” je pojasnil Beočanin.

Novih avtomobilov še ne bo, posebne kamere bo občina pridobila z denarjem EU prek projekta Holistic, podžupana pa svojega dela tudi ne moreta opravljati v bifejih, je še dodal.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano