Treningi starševstva za starše otrok z vedenjskimi težavami

V Centru za socialno delo v Ajdovščini edini na Primorskem izvajajo mednarodno priznani program treningov starševstva za starše otrok z vedenjskimi težavami Neverjetna leta. Nosilka programa je Služba za otroško in mladostniško psihiatrijo ljubljanske Pediatrične klinike.

Voditeljica treningov starševstva Tina Avbar Foto: Alenka Tratnik
Voditeljica treningov starševstva Tina Avbar Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Program Neverjetna leta je v tujini zelo razširjen. Na Norveškem, na primer, so treningi del programa javnega zdravstva in brezplačno dostopni družinam, ki se pri vzgoji otrok srečujejo s težavami. V Sloveniji je za zdaj pilotni projekt, ki ga sofinancirajo Norveški finančni mehanizem in občine, kjer poteka preventivni program. Koordinira ga Služba za otroško in mladostniško psihiatrijo Pediatrične klinike UKC Ljubljana, v njem sodeluje še osem institucij po Sloveniji, od zdravstvenih domov do centrov za socialno delo, vzgojnovarstvenih zavodov in družinskih centrov.

Na Primorskem treninge starševstva izvajajo le v Centru za socialno delo Ajdovščina. Prva skupina je 14-tedenski program zaključila v juliju, trenutno deluje druga skupina, s prijavami so zapolnili že tretjo, ki se bo v program vključila pozimi. Povpraševanje pa je izjemno, pravijo.

Program so namenili staršem otrok med tretjim in osmim letom. “Vanj se vključujejo tako starši, ki bi radi le prevetrili ali okrepili svoje starševske veščine in doma nimajo izrazitih težav. Čeprav so lahko zelo vešči in ozaveščeni glede starševstva, se znajdejo v določenih vzgojnih situacijah, ko jim zmanjka besed in veščin. Program je namenjen tudi staršem otrok z že izdelanimi kliničnimi slikami oziroma diagnozami vedenjskih težav ali recimo z motnjami pozornosti s hiperaktivnostjo,” pojasnjuje ena od dveh ajdovskih voditeljic Tina Avbar.

Srečanja, ki potekajo vsak teden, temeljijo na praktičnem učenju veščin. “Prek igre vlog starše učimo, kaj naj rečejo in kako naj pristopijo k otroku. Sliši se enostavno, v praksi pa se starši pogosto znajdemo v zagati. Bistvo programa je, da starši okrepijo pozitivni odnos z otrokom s spodbudami, pohvalami, da mu izkažejo pozornost, predanost, sočutje, da se z njim igrajo, pogovarjajo. Študije kažejo, da že s tem, ko okrepimo pozitivne pristope, precej zmanjšamo vedenjske težave. Otrok v takem okolju ne išče drugih oblik pozornosti,” pravi Avbarjeva.

Kot dodaja, je cilj treninga, da starši niso več “avtomatiki” in ne delujejo zgolj v okvirih, ki so jih prinesli iz izvorne družine, ampak se odzivajo proaktivno, predvidijo situacijo in pripravijo okolje, preden pride do težav. Glede na veliko povpraševanje in na dejanske potrebe v okolju, si izvajalci prizadevajo, da bi pilotni projekt vključili v nacionalni program.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano