Tradicionalna slovesnost pri “bajti”

V Rožni Dolini pri Novi Gorici, pri “bajti” kot pravijo domačini mestu, kjer stoji spomenik žrtvam iz NOB tega kraja, so včeraj s slovesnostjo počastili spomin na pred 75 leti ustanovljen odbor Osvobodilne fronte in obenem tudi v spomin vseh padlih domačinov med drugo svetovno vojno.

ROŽNA DOLINA > Tradicionalne proslave so se udeležili krajani Rožne Doline, predstavniki lokalne skupnosti in borčevske organizacije. Slavnostni govornik je bil podpredsednik Državnega zbora Matjaž Nemec, sicer tudi sin pokojnega kiparja Njegovana Nemca, avtorja spomenika. V svojem govoru je poudaril pomen takšnih proslav v današnjem času, ko se na vse načine poskuša razvrednotiti partizanski boj in rehabilitirati kolaboracijo, ki je bila in vedno tudi bo sramotno dejanje povsod po svetu, ne samo pri nas.

V letošnjem letu se vrstijo proslave v spomin na padle Slovence med prvo svetovno vojno, na žrtve fašističnega nasilja med obema vojnama, na žrtve nacifašizma med drugo svetovno vojno in pomembne dogodke med drugo svetovno vojno ter med vojno za osamosvojitev Slovenije. Poudaril je pomen vseh teh proslav, hkrati pa je opozoril, da ne smemo pozabiti pomena sprave za narodovo bodočnost, kajti bodočnost je za narodov obstoj bolj pomembna od preteklosti.

V kulturnem programu so sodelovali Ženski pevski zbor Strmica iz Rožne Doline, moški pevski zbor Provox in vokalna solistka Polona Kante Pavlin ob spremljavi harmonikarja Dejana Vidoviča. Proslavo je pripravila krajevna organizacija ZB Rožna Dolina pod vodstvom Boruta Lemuta, program pa je z ubrano besedo povezovala Tjaša Mišček.

MILOŠ LOZIČ


Najbolj brano