Tradicijo ohranjajo za mlade

V nedeljo se je po 13. smučini za pokal novaške lok smučke spustilo 47 smučarjev, kar je pol manj kot v najboljših časih. Zagon smučanja po starem se je polegel tudi v drugih naših krajih, ohranjeno znanje pa je dragoceno.

 Med novaškimi lok smučarji je največ otrok  in zaradi njih pri tradiciji vztrajajo. Foto: Saša Dragoš
Med novaškimi lok smučarji je največ otrok in zaradi njih pri tradiciji vztrajajo. Foto: Saša Dragoš

NOVAKI > Med smučarje, ki so na 13. pokalu za novaško lok smučko v centru Cerkno obujali izvirno smučanje po starem, se je pomešalo nekaj neprimerno našemljenih smučarskih likov. Večina od tokrat le 47 smučarjev pa je z opremo in tehniko smučanja ostala zvesta izvirni tradiciji. Polet, ki je po prvih tekmah smučanja po starem v devetdesetih letih prejšnjega stoletja v Kranjski Gori in zlasti s pedantno domišljeno skupino Edmunda Čibeja s Predmeje pred desetletjema zajel slovenske kraje pri obujanju nekdanjega smučanja, se je polegel. Številna društva, ki so preučila smučarsko zgodovino svojih krajev ter z njo uskladila opremo in tehniko smučanja za svoje člane, pa ji, čeprav manj številčna, ostajajo zvesta.

Čeprav tudi na tekmovanja zahaja manj starosvetnikov, je v društvih ohranjeno dragoceno znanje. To pa je v Sloveniji, ki ne zna ceniti svojega izvirnega bloškega ali pohorskega smučarja in na največja smučarska tekmovanja po svetu pošilja šamanske kurente, ki odganjajo zimo in z njo smučarje, veliko vredno. O tem so si bili člani, ki po gorenjskih, štajerskih, notranjskih in primorskih krajih ohranjajo izvirnost, enotni.

“Res nas je manj kot pred leti. Še vedno pa se za našo lok smučko in tradicijo ogrevajo otroci. Zato se nam zdi vredno vztrajati. Tudi pri udeležbi in organizaciji tekmovanj,” je povedal prvi organizator prireditve in vodja sekcije Lok smučar v novaškem turističnem društvu Davorin Purgar.

Z neobičajno smučko z loki (domačini so jih med vojnama izdelovali iz zlomljenih smuči italijanskih vojakov in jim za lažjo vodljivost nadeli lok) so novaški otroci, ki prevladujejo v sekciji, atrakcija tukajšnjih turističnih prireditev. Kot organizatorji pokala so so se izkazali z gostoljubjem, vaška maskota Katra je nasmejala, sodniki pa so skušali kar najbolj pravično oceniti izvirne in zamižati pred tistimi, ki so osrednji namen tekmovanja po starem zgrešili. “Naš cilj je, med drugim, prijetno druženje. Na tekmovanju pa seveda prej kot to in čas štejeta usklajenost smučanja z opremo in zgodovinskim časom,” je dodal Purgar.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano