Tožijo Hit zaradi neplačanih premij

“Pravzaprav bi res lahko rekli, da gre v tem primeru za izstavljanje računov,” je dogajanje na delovnem sodišču v Novi Gorici, kjer poteka tožba igralniških delavcev proti družbi Hit ocenil sindikalni zastopnik igralničarjev Blaž Matiš Aldžić. Zaposleni zahtevajo, da Hit poravna neplačane premije za dodatno pokojninsko zavarovane.

Na prelomu desetletja so varčevalni ukrepi v Hitu in nasprotovanje SIDS privedli do stavke krupjejev (na fotografiji). 
Danes se zgodba nadaljuje na sodiščih. Foto: Miha Koron
Na prelomu desetletja so varčevalni ukrepi v Hitu in nasprotovanje SIDS privedli do stavke krupjejev (na fotografiji). Danes se zgodba nadaljuje na sodiščih. Foto: Miha Koron

NOVA GORICA > Na novogoriškem oddelku delovnega in socialnega sodišča Koper se je včeraj začel niz obravnav novega paketa tožb zaposlenih igralniških delavcev Hita zoper matično družbo skupine. Razlog je prekinitev vplačevanja premij za dodatno pokojninsko zavarovanje v obdobju, ko je paradnega gospodarskega konja Goriške vodil Drago Podobnik. Takrat je namreč uprava tudi s tem nižala stroške dela in blažila težke razmere.

SIDS ni bil za, zato je bilo nezakonito

“Podobnik je v letu 2010 osem mesecev pred iztekom pogodbe prekinil vplačevanje premij v drugi pokojninski steber. To je naredil nezakonito,” nam je povedal predsednik novogoriške enote Sindikata igralniških delavcev Slovenije (SIDS) Blaž Matiš Aldžić.

Takratna uprava Hita je namreč trem sindikatom v podjetju, poleg omenjenemu, ki združuje krupjeje, še hišnemu GIT in Vrbi, ki zastopata delavce v gostinskih obratih, hotelih in druge, predlagala, naj s sklenitvijo aneksov h kolektivnim pogodbam pristanejo na dve varčevalni potezi, je razložil zastopnik zaposlenih na delovnem sodišču Aleksander Lisjak. V GIT in Vrbi so soglašali, v SIDS pa ne, a so vseeno vsi v podjetju ostali z nižjimi plačami in brez vplačil za pokojnine.

Ob podpori igralniškega sindikata je več kot 200 krupjejev vložilo tožbe za vračilo sorazmernega dela plač, 130 pa jih zahteva tudi zneske, ki bi jih Hit najmanj še osem mesecev moral namenjati za pokojninsko zavarovanje. Če poenostavimo, tožniki Podobnikovi ekipi očitajo, da jim je plače in bonuse znižala oziroma vzela nezakonito.

Hit že plačuje

Novogoriška družba je na sodišču že izgubila tožbe zaradi plač, je povedal Lisjak, in poravnala obveznosti. Zgodba o dodatnem pokojninskem zavarovanju je včeraj komaj prišla na delovno sodišče. Tako imenovani vzorčni primer je bil po besedah Lisjaka po treh letih pravdanja rešen v prid delavca. Ta odločitev sodišča je pravnomočna in sodišče bo najbrž v vseh tovrstnih primerih razsodilo enako, meni odvetnik. “Odprto vprašanje pa je še, koliko bo posameznik prejel,” je povedal.

Zneski so sicer nižji od 1000 evrov, a kot rečeno, je tožb že zdaj približno 130, nekateri pa jih bodo še vložili. Včeraj so bile na sodišču obravnave za vseh pet razpisanih primerov, danes pride na vrsto naslednjih pet, v prihodnjih tednih pa še preostali.

Utegne se sicer zgoditi, da se bodo pravde zaključile s poravnavami, a je slednje odvisno od ponudb Hitove uprave. In kaj namerava družba Hit? “Dokler so postopki v teku, ne dajemo izjav na to temo,” so na kratko odpisali.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano