Toslo so Ajdovci pritegnili z urejeno infrastrukturo

V ajdovski poslovni coni Mirce je junija zaživel obrat mednarodnega podjetja za proizvodnjo sirupov Tosla. Za njim stoji Ljubljančan Primož Artač, ki se je za prihod v Ajdovščino odločil zaradi urejene infrastrukture. V projekt je vključil številne lokalne podjetnike.

Primož Artač: “Tehnologijo so nam razvili v 
podjetju Enoop iz Vipave. Ocenjujem, da smo 80 
odstotkov  vrednosti projekta dogovorili s 
podjetniki v Ajdovščini in Vipavi. Tega se bomo 
držali tudi v prihodnje.” Foto: Irena Herak
Primož Artač: “Tehnologijo so nam razvili v podjetju Enoop iz Vipave. Ocenjujem, da smo 80 odstotkov vrednosti projekta dogovorili s podjetniki v Ajdovščini in Vipavi. Tega se bomo držali tudi v prihodnje.” Foto: Irena Herak

AJDOVŠČINA > Med poslovnima stavbama družb Bia Separations in Incom je letos zrasel nov poslovni objekt. Gre za proizvodni obrat podjetja Tosla, ki ga je ustanovil podjetnik Primož Artač. Mednarodno podjetje proizvaja industrijske aromatizirane sirupe in tekoče prehrambne komponente za živilsko predelovalno industrijo.

Do proizvodnje s podporo lokalnih podjetij

Kot je pojasnil Artač, se je pred gradnjo obrata odločal med številnimi lokacijami v Sloveniji in tujini, nazadnje pa se je odločil za prihod v Ajdovščino. “Pretehtali so urejena industrijska cona, bližina priključka za plin in zadovoljiva kakovost vode. Vse ostale občine v Sloveniji so imele svoje pomanjkljivosti. Ugotovil sem, da je plinifikacija pri nas velik problem. Od investitorjev se žal pričakuje, da sami vlagajo v komunalno infrastrukturo zemljišč. Ti časi so minili! Če se to ne bo uredilo, lahko Slovenija pozabi na kakšno večjo tujo naložbo. Vsaj v živilski industriji,” pojasnjuje Artač. Pri postavitvi proizvodnje se je oprl na lokalno gospodarstvo. “Tehnologijo so nam razvili v podjetju Enoop iz Vipave. Ocenjujem, da smo 80 odstotkov vrednosti projekta dogovorili s podjetniki v Ajdovščini in Vipavi. Tega se bomo držali tudi v prihodnje. Sicer pa nas je lokalno gospodarstvo lepo sprejelo. Nad mojimi pričakovanji! V Ajdovščini med podjetniki vlada zelo pozitivna atmosfera,” pravi Artač in dodaja, da se o konkretnem sodelovanju dogovarjajo z Mlinotestom.

Proizvodnjo bodo še širili

Sicer pa je paleta izdelkov iz Tosle zelo široka, od sadnih sokov do sirupa za kašelj. Direktor Tosle dodaja, da je v proizvodnji tekočih prehrambnih komponent vse znanje skrito v proizvodnem procesu in kakovosti surovin. “Nič, kar ne bi bilo poznano tudi drugim podjetjem iz naše panoge. Mi smo uspeli odščipniti delček proizvodnega kolača, ki se je doslej tradicionalno razdelil med zahodnoevropskimi konkurenti. Verjetno je zaradi tega tudi kdo malo jezen na nas,” ugiba Artač. S prvimi rezultati je zadovoljen in pravi, da je bila zadržanost pri načrtovanju proizvodnje odveč: “Kupci so zadovoljni s kakovostjo izdelkov. Analize kažejo, da smo izpolnili načrtovane proizvodne parametre, tako da postopno povečujemo količine. Veseli me, da so energetske in materialne izgube manjše od pričakovanih.”

Letos naj bi v ajdovskem obratu izdelali približno 1500 ton izdelkov, naslednje leto približno 4000 ton, zmogljivost proizvodnega obrata pa je dobrih 8000 ton. Direktor podjetja se nadeja, da bodo to količino uspeli doseči v naslednjih štirih letih.

V ajdovskem obratu je trenutno šest zaposlenih, vsi so iz goriške regije in vse so našli prek zavoda za zaposlovanje.

O dodatnih zaposlitvah bodo po besedah direktorja razmišljali, če bodo to narekovale potrebe kupcev. Za zdaj kaže dobro, zato v vodstvu Tosle že razmišljajo o širitvi proizvodnje. A tudi ajdovska naložba še ni zaključena. Do konca septembra nameravajo dokončati še postajo za proizvodnjo invertnega sladkorja, do konca leta pa zagnati linijo za proizvodnjo manjših pakiranj tekočih prehrambnih dopolnil.

Artač načrtuje, da bodo za naložbo v Ajdovščini potrošili dobre tri milijone evrov. Naložbo financira z dolgoročnim posojilom.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano