Torta je skočila iz jezera, skakalci pa vanj

Čeprav se je toča v soboto okrog poldne znesla nad Mostom na Soči, ni skazila tradicionalne Noči na jezeru. Vreme se je hitro uneslo, obiskovalci pa so se zabavali, zmazali torto velikanko in občudovali skoke z mosta.

Vragolije v zraku so spet pritegnile k mostu.    Foto: Miljko Lesjak
Vragolije v zraku so spet pritegnile k mostu.  Foto: Miljko Lesjak

MOST NA SOČI > Če kdaj, potem so imeli ljudje težko izbiro, kam na severnem Primorskem ob koncu tedna. Eden od številnih dogodkov je bila tudi tradicionalna, že 43. Noč na jezeru, ki so jo med petkom in nedeljo izvedli v Mostu na Soči.

V petek se je najprej zbralo več kot 60 predstavnikov 19 slovenskih društev, ki so stara 110 let in več, obiskovalci so si ogledali razstavljena dela s slikarske kolonije Posočje, športniki pa so se pomerili v malem nogometu za pokal Noči na jezeru. Ti so turnir nadaljevali tudi v soboto, ki pa se ni začela najbolj obetavno. Nekaj čez poldne se je najprej usula ploha, ki se je v nekaj minutah spremenila v točo.

Nekateri so že zmajevali z glavami med vprašanji, ali se je vreme zarotilo proti Mostarjem. A se je to kmalu uneslo. Sobotni meni je stregel marsikaj: obiskovalci so lahko spoznali, kaj počnejo športniki v Kajak klubu Soške elektrarne, pobrskali med izdelki posoških ustvarjalcev, najmlajše je zabaval čarodej, veseljake pa viže z Veseljakovega odra.

Sobotna vrhunca sta bila dva: najprej so počastili domača kanuista, dvojec Luko Božiča in Saša Taljata, lanska svetovna prvaka v kategoriji C2. Spekli so torto velikanko, ki je na prizorišče priplavala po mostarskem jezeru, in jo v kajakaško obarvanem vzdušju razrezali in razdelili.

Drugi vrhunec je bil tudi paša za oči. Šest tekmovalcev se je proti večeru pomerilo na prvi tekmi slovenskega pokala v skokih z mostu, med vsemi vragolijami pa so najbolj popolni skoki uspeli Alešu Karničniku. Praznik se je nadaljeval z glasbeno zabavo, včeraj pa še s “tovariškim srečanjem”, kot so ga poimenovali organizatorji, ob 70-letnici smrti narodnega heroja Dušana Muniha.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano