Tolminska korita odnašajo, a hkrati tudi prinašajo denar

Najbolj obiskana naravna znamenitost v Posočju, Tolminska korita, vstopajo v novo sezono z novim platojem za turiste, kamor se bodo zlasti večje skupine lahko umaknile s ceste na varno. S približno 30.000 gosti na leto prinašajo zajetno vsoto denarja, ki pa ga morajo v korita “vrniti” z dodatnim urejanjem in plačevanjem stroškov za delovanje turistične točke.

Mateja Leban (desno), Jasmina Šavli in v ozadju Metod 
Kavčič s skupino na novem platoju že načrtujejo naprej. Foto: Neva Blazetič
Mateja Leban (desno), Jasmina Šavli in v ozadju Metod Kavčič s skupino na novem platoju že načrtujejo naprej. Foto: Neva Blazetič

ZATOLMIN > Včeraj je skupina pod vodstvom mojstra Metoda Kavčiča zaključevala še zadnja dela na novem platoju ob vstopu v naravno znamenitost Tolminska korita, tako da je danes vse nared za priložnostno srečanje, ki ga ob uradnem odprtju sezone pripravlja upravljalec LTO Sotočje.

Vstopnino so začeli pobirati včeraj. Ostaja nespremenjena, torej štiri evre za odrasle in dva za otroke, ponujajo pa tudi številne popuste.

Obiskovalci bodo zdaj varno čakali

Letos v koritih niso delali, so pa s platojem končno odpravili problem varnosti ob vstopu vanje. “Ker doslej ni bilo prostora, so zlasti večje skupine na plačilo vstopnine čakale kar na cesti, kar je motilo promet proti Čadrgu in predvsem ogrožalo njihovo varnost. Tu jim bodo vodiči v miru predstavili znamenitost, po vrnitvi se bodo lahko odpočili,” je z rešitvijo zadovoljna v.d. direktorice LTO Sotočje Mateja Leban.

Od brunarice za plačilo vstopnine vodijo široke stopnice. Našli so prostor tudi za sanitarije, ki so jih odmaknili od ceste. Kot pravi Lebanova, bodo jeseni namestili še ograje ob dostopni cesti, ki jo Komunala potrebuje za odvoz WC kabin.

Plato so nameravali graditi že pred dvema letoma, vendar se je zamaknilo zaradi povodnji, ki je odnesla most v koritih. “Morali smo ga na novo zgraditi, še nekaj let bomo odplačevali posojilo,” pojasnjuje Lebanova.

Odkar pobirajo vstopnino so v Tolminskih koritih veliko naredili za varnost obiskovalcev in lepšo podobo. S Kavčičem in arhitektko Jasmino Šavli sodelujejo od vsega začetka, zato so posegi usklajeni.

Obnovili so več sto stopnic, postavili ograje, uredili so najbolj zahteven odsek s platoji pri Medvedovi glavi, letos so povečali parkirišče, na katerem so dodali oznake za bolj urejeno parkiranje. Razširili so cestišče pri Hudičevem mostu 70 metrov nad koriti.

V prihodnje se bodo usmerili v tri večje posege. Urediti je treba še odsek s predorom proti toplemu vrelcu in sotočje Tolminke in Zadlaščice, prihaja čas za obnovo visečega mosta prek Zadlaščice.

Iztržili so 90.000 evrov, ki pa jih vlagajo v korita

Naravna znamenitost privablja iz leta v leto več gostov in s tem prinaša tudi vse več denarja. Množice prihajajo samo zaradi njih in puščajo denar tudi v dolini. Lani so s 30.000 obiskovalci od vstopnine iztržili že 90.000 evrov. Ko je Občina Tolmin izbrala LTO za upravljalca, so jim tudi zabičali, da morajo ves denar od vstopnine vrniti v urejanje. “To tudi počnemo. Poleg vsakoletnih naložb je treba plačati vse tiste, ki pobirajo vstopnino, komunalne stroške, promocijo z zloženko vred, velika obremenitev pa je tudi odplačevanje posojila,” našteva Lebanova.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano