Tolminci zaman čakajo begunce

Po objavi spiska o lokacijah za nastanitev beguncev, med katerimi sta se pojavila tudi CŠOD Soča in hotel Marjan, med Tolminci krožijo ugibanja, kdaj bodo prišli in koliko jih bo. Želeli so organizirati pomoč, ker pa jih notranje ministrstvo ni obveščalo, so več dni tavali v megli. Spraševali so se tudi, le kje je hotel Marjan, za katerega še LTO Sotočje ne ve. Na koncu so ugotovili, da gre za Paradiso. Zdaj pa so ugotovili, da sta lokaciji v Tolminu izginili s seznama nastanitev beguncev.

“Hotel Marjan” je v resnici že dolgo zaprt objekt  Paradiso, v 
katerem  bi bilo treba  še marsikaj urediti, da bi bil primeren za 
bivanje.       Foto: Neva Blazetič
“Hotel Marjan” je v resnici že dolgo zaprt objekt Paradiso, v katerem bi bilo treba še marsikaj urediti, da bi bil primeren za bivanje.  Foto: Neva Blazetič

TOLMIN > Tolminska begunska zgodba se je razpletla. Lokacij na spisku ministrstva ni več, beguncev v Tolmin ne bo.

Hoteli so se pripraviti

Župan Uroš Brežan pojasnjuje, da so bili z morebitnim prihodom beguncev seznanjeni le iz medijev, ki so povzemali spisek lokacij za nastanitve, objavljen na spletni strani notranjega ministrstva: “Že v petek smo pozvali odgovorne na ministrstvu, da nas glede morebitne nastanitve večjega števila beguncev podrobneje seznanijo. Le tako bi se izognili težavam, slabi volji zaradi pomanjkanja informacij in se, če bo treba, dovolj dobro pripravili na pomoč ljudem v stiski,” poudarja župan. Do včeraj pa pojasnil še niso dobili.

“Da beguncev očitno ne bo, smo ugotovili s spremljanjem lokacij na spletu. Iz seznama sta tolminski izginili 21. septembra,” pravi direktor občinske uprave Davor Simčič. Takoj po objavi seznama minuli četrtek so klicali ministrstvo, vendar ključnih informacij niso dobili. “Izvedeli smo le, da je neznani hotel Marjan v resnici že več let prazen nekdanji hotel Paradiso. Pod tem imenom se je naknadno pojavil na spisku ministrstva.”

Ministrstvo smo zaprosili za pojasnila, zakaj so objekta umaknili s seznama in lokalno skupnost pustili v negotovosti. Odgovorov včeraj nismo prejeli, obljubili so nam, da jih bodo pripravili danes.

Ni prav, da jim nič ne povedo

Tolminci so ministrstvo takoj opozorili, da ni prav, da jim nič ne povedo. “Na prihod beguncev bi se morali pripraviti, mi pa nismo vedeli, ali bodo prišli kar nenadoma. Ker nam niso odgovorili, še vedno ne vemo, koliko beguncev naj bi v Tolminu sploh nastanili. Lokalna skupnost pa bi to morala vedeti, tudi zaradi usklajevanja in presojanja, koliko jih je mesto sposobno sprejeti. Ministrstvo smo tudi opozorili, da je objekt Paradiso zaprt in da dvomimo v ustreznost nastanitve,” pojasnjuje Simčič. Kot pravi, tudi Rdeči križ in Karitas nista bila obveščena.

Je pa poveljnik civilne zaščite Jože Dakskobler včeraj povedal, da je krožila informacija o 200 beguncih, predvsem o družinah, ki naj bi v Tolminu ostale dlje časa. “Tudi mi smo tavali v negotovosti, na sestanek smo nameravali povabiti regijskega poveljnika Sama Kosmača. No, zdaj vse to odpade in za danes napovedanega sestanka štaba civilne zaščite ne bo,” je včeraj povedal Dakskobler. So pa pozorni, ker ne vedo niti, ali bi morda Tolmin lahko spet postal aktualen, če bi se število beguncev povečalo.

“Ne vemo, zakaj nas ni več na seznamu”

Iz prve roke smo izvedeli, da je bil CŠOD Soča dejansko v igri za sprejem beguncev. Vodja centra v Tolminu Tomaž Kragelj pravi, da so ponudili eno nadstropje s 60 posteljami v triposteljnih sobah. “To je nadstropje bivšega dijaškega doma. Smo pa postavili pogoj, da sprejmemo samo ranljive skupine, torej ženske z mladoletnimi otroci. Kolikor vem, pogodba z ministrstvom ni bila podpisana.” V CŠOD Soča prek šolskega leta vsak teden gostijo skupino od 60 do 70 otrok v šoli v naravi.

Vse navedeno nam je potrdila tudi Direktorica vseh CŠOD Alenka Kovšca in dodala, da pogodba res ni podpisana: “Ne vemo, zakaj nas ni več na seznamu, nihče nas ni obvestil. CŠOD Soča smo ponudili tudi zato, ker smo že gostili otroke z območja poplav. Vendar kaže, da gre v tem primeru za drugačno organizacijo.” Kot pravi, so bili še v petek z ministrstvom na zvezi, na pogodbo so dodali nekaj pripomb. “Opozorili smo, da mi ne moremo skrbeti za ranljive skupine, da je treba zagotoviti varnost za begunce in naše skupine otrok. Lahko samo sklepam, zakaj nismo več v igri; morda so nas pogojno obravnavali, morda so ugotovili, da ne bo šlo, morda ni potreb.”

Lastnik hotela Paradiso Marjan Murenc je objekt ponudil, če bi bila potreba in z željo, da bi pomagal ranljivim skupinam, pravi. “Če bi se dogovorili, bi potreboval ustrezen čas, da sobe vsaj toliko uredim, da bi bile primerne. Možno bi bilo namestiti tudi pograde, če bi jih ministrstvo prispevalo. Z njimi sem bil zadnjič na zvezi v nedeljo. O tem, da objekta ni več na seznamu, nič ne vem. Če so našli boljše namestitve, je tudi v redu.”

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano