Tolminci ugibajo, kdo je skrivnostni kupec hotela Krn

Ko je po Tolminu zaokrožila novica, da naj bi hotel Krn prodali, so se ljudje v velikem pričakovanju spraševali, kdo je novi lastnik. Direktor hotela Slavko Mikolič tega še noče razkriti, povedal pa je, da naj bi ga prenovili. Ker je Mikolič skrivnosten, se mnogi sprašujejo, ali so hotel, ki je zdaj zaprt, res prodali. Tolminci se s Krnom ne poistovetijo, menijo pa, da kraj potrebuje za turiste in domačine privlačen hotel, ki bi deloval celo leto.

Tolmincem gre v nos ograjen, sicer pa prijeten letni vrt.  Foto: Neva Blazetič
Tolmincem gre v nos ograjen, sicer pa prijeten letni vrt.  Foto: Neva Blazetič

TOLMIN > Zgodba s prodajo hotela Krn je zaradi skopih informacij zavita v meglo in posledično med ljudmi sproža ugibanja.

Direktor hotela oziroma podjetja Viago Slavko Mikolič je za medije povedal, da novo vodstvo v prihodnjih mesecih načrtuje prenovo dotrajane stavbe. Sam naj bi ostal prisoten pri pivskih termah, ki so jih uredili v hotelu. V ozadju je pivovarna Mrzlica, ki vodo pridobiva iz izvira Mrzlica v Savinjski dolini. Do primopredaje, ki naj bi se zgodila septembra, Mikolič menda ne bo razkrival novega lastnika. Nismo dobili pojasnila, zakaj je tako skrivnosten.

Tudi podatek o tem, da naj bi stavbo prodali za 280.000 evrov in da naj bi kupec hkrati prevzel še približno 700.000 evrov dolgov podjetja Viago, je neuraden.

Domačin se je resno zanimal

Med Tolminci je takoj zabrbotalo, da naj bi hotel oziroma podjetje Viago kupil domačin, podjetnik Renato Škoberne, ki je pred kratkim dejavnost selil v novo halo na Poljubinjskem polju. Tam poslujejo s podjetjema Aurenis in Pikas.

Direktor Aurenisa, Renatov sin Jure Škoberne, je zanikal, da bi njihova družina oziroma z njimi povezana podjetja kupila hotel. Ker naj bi bilo v igri gradbeno podjetje, smo vprašali še Gradbeno podjetje Posočje, katerega solastniki so Škobernetovi. Direktor Matjaž Pirc je odgovoril, da oni niso kupci.

Do govoric je očitno prišlo, ker so se Škobernetovi zanimali za nakup. To potrjuje tudi direktor občinske uprave Tolmin Davor Simčič. Na občini so se sestali, na koncu pa se posel ni izšel. Tudi Simčič ne ve, kdo naj bi bil skrivnostni kupec.

S hotelom se ne poistovetijo

Tolminci bi bili veseli, če bi hotel kupili Škobernetovi, saj veljajo za resno podjetje sposobnih ljudi. S hotelom Krn domačini zadnja leta nekako niso prišli skupaj. Vse manj so ga obiskovali, ob tem pa se spominjajo, da je bil nekoč center družabnega življenja, s plesi vred.

Družba Viago je po javno dostopnih podatkih sicer pozitivno poslovala, toda poznavalci pravijo, da predvsem na račun zmanjševanja stroškov. Restavracijo so, denimo, spremenili v trgovino z obleko in jo kmalu ukinili. Ukvarjajo se tudi z odkupom vozil in podobnim. Domačinom je šlo v nos ograjevanje hotelskega letnega vrta na Mestnem trgu. Mikolič je po drugi strani kritičen do lokalnega okolja, češ da ga ni podprlo, da mu meče polena pod noge. Prav vesten plačnik turistične takse ni bil.

Po javno dostopnih podatkih je Viago v lasti podjetja Mrzlica d.o.o., ta pa je v lasti Alojzija Mikoliča. Pri podjetju Mrzlica, ki ima sedež v hotelu Krn, smo želeli izvedeti, kdo je kupec hotela, a je odzivnik javljal, da telefonska številka ne obstaja več. V Krnu posluje tudi družba Eterikus. Mrzlica in Eterikus naj bi po javno dostopnih podatkih poslovala z izgubo.

Izjemnega položaja niso dovolj unovčili

Turistični poznavalci menijo, da bi hotel Krn lahko in celo moral bolje poslovati. Ni nosilec turističnega gospodarstva, pa bi lahko bil. Ni izkoristil ekskluzivne pozicije na trgu. S 110 posteljami je edini na Tolminskem, ki lahko sprejme agencijske goste oziroma dva avtobusa hkrati. Ne verjamejo, da bi kdorkoli družbo Viago kupil za milijon evrov, glede na to, da je bil hotel Kanin v Bovcu prodan le za malo več kot milijon.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano