Tolminci so še vedno puntarji!

Ko je grof Coronini s prelestno grofico in vso ostalo žlahto ter vojaškim spremstvom v soboto prišel v Tolmin preverjat, kaj počnejo njegovi podložniki, je ugotovil, da se puntajo. Pregnali so Bandlja, grofovskega para pa ne, tako da so se “gospodje in podložniki” vsi skupaj veselili na turistični prireditvi Puntarski dnevi.

“Puntajmo se proti nespametnim,” je  župan razglasil z odra
“Puntajmo se proti nespametnim,” je župan razglasil z odra 

TOLMIN > Grofa Coroninija je v Tolminu pričakala množica bolj in manj podložnih, ki je že v dopoldanskem času preverjala vabljivo ponudbo na stojnicah z domačimi pridelki in izdelki in najrazličnejšim okrasjem, ki se prilega duši žensk skozi vsa stoletja.

Dobrodošlico je grofu zaželel župan Uroš Brežan, ki se je spomnil lanskih prvih Puntarskih dnevov ob 300-obletnici tolminskega punta 1713, ki so jo tudi s pomočjo občine obeležili s številnimi dogodki. Se je pa iz množice ob tem slišalo klice, naj župan poskrbi, da bo podložnike odvračal od upora, kar pa je zavrnil z besedami, da se je vedno treba puntati proti nespametnemu delovanju in pritiskom vladajočih.Ker jih je birič Bandelj le preveč nadlegoval z davki na mesto in vino, so puntarji rekli: ”Dovolj je!” Z vilami, kosami in beti so njega in njegovega pokvarjenega brata župnika s Šentviške planote pregnali z Mestnega trga, kjer se je vse dogajalo. So pa prelepi grofici ponudili priložnost, da se odkupi z vodenjem puntarskih iger v parku za gostiščem Rutar, ki je v vročem dnevu ponujal prijetno senco. Hoja s hoduljami in obglavljanje plastičnih steklenic sta mnogim šla dobro od rok. Gostje s Češke, ki ohranjajo spomin na takratne čase, so prikazali tehniko nekdanjih bojev z meči in noži. Turki so ponovno dokazali, da z njimi ni šale.

Letošnji Puntarski dnevi morda niso bili tako mogočni kot lanski, ko je bilo zanje na voljo več denarja, bili so pa nadvse simpatični zaradi tega, ker je zavod Svitar, ki je poskrbel za zgodovinski scenarij, skupaj s Čehi v dogajanje pritegnili staro in mlado.

V okviru Puntarskih dnevov so pripravili tudi pohode na Kozlov rob z gradom in na Mengore, kjer se je s platom zvona punt začel. Turistična zveza gornjega Posočja jih je s pomočjo občine izpeljala v sodelovanju s številnimi zavodi in donatorji.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano