Tolminci imajo velike načrte v Ajdovščini

Družba Soško gozdno gospodarstvo Tolmin, ki je pred slabim mesecem na dražbi kupila nekdanji obrat ajdovskega Primorja Mehanizacija, ima na tej lokaciji velike načrte. Žago bodo posodobili, kupili novo tračno žago za razrez bukove hlodovine in postavili lupilno linijo, sem bodo preselili tudi nekatere druge dejavnosti in s tem racionalizirali delovanje.

Družba  SGG Tolmin načrtuje  v nekdanjem obratu Mehanizacija lesno predelovalni center. Foto: Alenka Tratnik
Družba SGG Tolmin načrtuje v nekdanjem obratu Mehanizacija lesno predelovalni center. Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Družba Soško gozdno gospodarstvo Tolmin je pred dvema letoma od stečajnega upravitelja Primorja vzela v najem manjši objekt z žago in zemljišča za primarni razrez lesa. Tako je v času največje brezposelnosti v ajdovski občini zagotovila nekaj nujno potrebnih delovnih mest. Zdaj pa je na javni dražbi kot edini dražitelj kupila celoten kompleks obrata Mehanizacija. “Strategija družbe gre v smeri diverzifikacije programov, kar pomeni, da ne ostajamo samo v naši osnovni dejavnosti, ampak se razvijamo v smeri primarnega razreza lesa in primarne predelave. To pomeni, da želimo ustvariti večjo dodano vrednost v sistemu proizvodnje,” pojasnjuje predsednik uprave Rafael Vončina. To, dodaja, je trenutno največja slabost lesno predelovalne industrije v Sloveniji.

Vse na eni lokaciji

Vončina hkrati zavrača namige in govorice, da naj bi šlo pri nakupu proizvodnega kompleksa za nepremičninske ali druge špekulacije. “Poslovni odbor se je za nakup te proizvodne cone enotno odločil zaradi več razlogov. Ključna pa je odločitev, da gremo v primarno predelavo lesa z zasnovo enega lesno predelovalnega centra na eni lokaciji, in sicer v Ajdovščini,” pravi Vončina in dodaja, da gre za logistično izjemno ugodno lokacijo, blizu avtoceste in pristanišča. Hkrati imajo tu na voljo dovolj prostora za zaokrožitev obstoječih in razvoj novih dejavnosti. V halah naj bi v prihodnje opravljali tudi druge dejavnosti in servisne storitve, kot so popravilo gozdarske mehanizacije in tovornih vozil.

V nove naložbe in tudi projekte

Hkrati bodo širili primarno dejavnost in povečali dodano vrednost okroglemu lesu in lesnim asortimentom. “Žago bomo postopoma modernizirali, postavili bomo novo tračno žago za razrez bukove hlodovine in linijo za lupljenje hlodovine. V programu imamo tudi proizvodnjo toplote in še nekatere druge projekte,” našteva Vončina. Glede na potrebe in na možnosti vlaganj v dodatne dejavnosti bodo v družbi zaposlovali nove sodelavce. Trenutno jih v obratu žage dela 14, vsi so z ajdovskega območja.

Na ajdovski žagi SGG Tolmin predeluje izključno les iz lokalnega okolja, to je iz Trnovskega gozda, Idrijskih gozdov in iz Podkraja. Družba SGG Tolmin sicer po besedah predsednika uprave v lesni verigi tesno sodeluje z žagami na severnoprimorskem in tudi v širšem slovenskem prostoru in jih oskrbuje z gozdnimi lesnimi sortimenti. Po propadu večjih lesnopredelovalnih družb v regiji in Sloveniji hlodovino prodajajo na druge konce Slovenije, del pa izvažajo v sosednje države.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano