Tolmin zavzeli kmečki puntarji

Tolmin se je minuli konec tedna znova vrnil v čase punta. Puntarski dnevi tokrat niso pritegnili toliko množice kot sicer, a zato niso bili nič manj zanimivi in atraktivni.

“Borilo” se je tudi občinstvo, ki ga je bilo letos, žal, nekoliko 
manj ... Foto: Miljko Lesjak
“Borilo” se je tudi občinstvo, ki ga je bilo letos, žal, nekoliko manj ... Foto: Miljko Lesjak

TOLMIN > Zdaj že tradicionalni puntarski dnevi so že tretjič v mestu poustvarili čas, ko so se na Tolminskem in Goriškem kmetje uprli zatiranju pod grofom Petrom Antonom Coroninijem in predvsem njegovim pobiralcem davkov Jakobom Bandlom. Tokrat so glavnino dogajanja postavili na trgu pri fontani, s čimer želijo revitalizirati stari del mesta.

V soboto so se nekateri najprej podali na puntarski pohod, na placu so postavili vojaški tabor, nekateri so tekmovali v igri Puntarca, na voljo je bilo puntarsko kosilo (golaž, frika, ribe). Vrhunec je bil zgodovinski minispektakel, ko so po puntarskem mnogoboju in predstavitvi vojaških tehnik uprizorili boj kmetov s cesarskimi vojaki. Dan so zaključili v stilu z baročnim koncertom za kitaro in flavto Nike Hribar in Sebastjana Grega.

Včeraj je bilo dogajanje bolj umirjeno, saj so ob tradicionalni tržnici lokalnih pridelkov in dobrot, gastronomije, rokodelstva ter domače obrti lahko gostje prisluhnili predavanju o slow foodu, se na delavnici učili peči kruh, pozno popoldne je Petra Rovšček v Tornijevi dvorani prebirala Gradnikovo poezijo na temo punta, sledila sta koncert okteta violončelov NOVA Cellostrike in odprtje fotografske razstave Metaldays 2014 v Tolminskem muzeju. MM


Najbolj brano