Tolmin ima štirikrat več prebivalcev

Največji tolminski festival Metaldays je v polnem zamahu. Tolmin in glasbeno prizorišče z dvema odroma na Sotočju so odeti v črno, v tem primeru barvo navdušenja nad dobro glasbo in očarljivo Sočo, ki festivalsko prizorišče naredi enkratno in posebno med množico podobnih festivalov. Vse turistične postelje so zasedene, gostilne zlasti v dopoldanskem času pokajo po šivih. Tolmin s 4000 domačini se je povečal za štiri krat. Trenutno ima 16.000 prebivalcev.

TOLMIN > “Obiščite najboljši, čudovit poletni festival metal glasbe v Evropi! Sedem dni metala, idilična alpska dolina, reke, plaže, tisoči metalcev!” Tako so organizatorji več kot uspešno vabili na letošnji festival, saj je bil že teden dni pred začetkom razprodan, kar se je zgodilo prvič v enajstih letih, kar domuje na sotočju Soče in Tolminke. Nekaj vstopnic je ostalo le še za domačine v Tolminu in okoliških vaseh po znižani ceni 50 evrov. Pri nakupu in ob vstopu na prizorišče morajo pokazati osebni dokument, da jih ne bi preprodajali gostom od drugje. Mnogo Tolmincev izkoristi priložnost za obisk velikega festivala, četudi jim metal morda ni najljubša zvrst. Kar precej pa je tudi takih, ki so se ta teden odpravili na počitnice, ker jim gre rohnenje s Sotočja na živce.

Na povečan obisk in gnečo se vsako leto dobro pripravijo gostinci in trgovci. Prvi razširijo svoje lokale z dodatnimi mizami in klopmi ter podaljšajo obratovalni čas, drugi povečajo zaloge hrane in pijače, predvsem piva. Letos so organizatorji iz podjetja MIFI presenetili z novostjo, ki je sicer običajna na podobnih festivalih. Oskrbo v kampu so zaupali izbranemu trgovcu, v tem primeru Mercatorju, ki je šotor postavil ob vhodu. Varnostniki ne dovolijo vnosa druge hrane in pijače. Kot prvo so sicer v dogovoru z županom Urošem Brežanom vprašali domačo Kmetijsko zadrugo. Kot pravi njen direktor Niko Maver, se v ta izziv niso podali, ker niso vedeli, kako bi se izšlo in ker imajo premalo hladilnikov in zaposlenih. Če bodo Mercatorjeve izkušnje dobre, bodo v zadrugi prihodnje leto morda drugače razmišljali. Zaradi oskrbe znotraj kampa je gneča v trgovinah manjša, kot minula leta.

Pri učnem gozdičku Sovodenj je LTO Sotočje v ponedeljek odprl lokalno tržnico z desetimi stojnicami, ki so jo poimenovali Dolina Soče. Kot pravi koordinator Peter Dakskobler, na njej sodelujejo 20 lokalnih razstavljavcev z unikatnimi ročnimi izdelki in spominki ter domačo hrano in lokalna športna in turistična agencija. Tudi prelepe in domiselne izdelke z idrijsko čipko ponujajo. Morebitne zainteresirane vabi, naj se pridružijo. Še vedno je čas in stojnice so brezplačne.

Prvič se je metalcem približal Tolminski muzej, kjer so v nedeljo odprli razstavo fotografij z dolgoletnega metal festivala. Fotografe vabijo, da se udeležijo natečaja za najboljše fotografije z letošnjega festivala. Ob stoletnici prve svetovne vojne poskušajo metalcem približati zgodovinski turizem. Na prizorišču je informator, ki vabil na ogled Nemške kostnice znotraj festivalskega prizorišča. Pred njo so postavili razstavo, upajo pa, da bo čim več gostov prišlo tudi v Tolminski muzej v centru mesta.

“Turistični ponudniki, gostinci in tudi trgovci so se priložnosti, ki jo prinašajo festivali, že zavedli in jo tudi dobro izkoriščajo. Močno potencialno okrepitev festivalske ponudbe vidim v hotelu Centroslavija, kar pa je odvisno od lastnikov,” pravi župan Brežan. Ta objekt imajo organizatorji v času festivala v najemu, sicer pa z njim ni sreče. Kdorkoli ga je poskušal urediti, je zaradi njegove velikosti in stroškov slej ko prej odnehal.

Občina je že lani uredila razsvetljavo ob Dijaški ulic, ki vodi do festivalskega prizorišča. “V dogovoru z organizatorji stalno vlagamo v infrastrukturo. Elektro Primorska je po lanskoletnih težavah z napajanjem festivalskega prizorišča uredila novo transformatorsko postajo. V prihodnje bomo v širše območje vlagali na podlagi strokovnih analiz, ki jih prinaša z denarjem EU podprt projekt Camis, pri snovanju katerega sodelujejo tudi organizatorji festivalov,” napoveduje Brežan.

Domačini in gostje opažajo, da vodstvo festivala s številnimi navodili zelo skrbi za ohranjanje čiste okolice. Med deževjem so denimo goste takoj opozorili, naj ne premikajo avtomobilov v kampu, da ne bi po nepotrebnem rili po travnikih. Na prizorišču so namestili pipe s pitno vodo in ponovno uvedli ločeno zbiranje odpadkov. Dolgoletna praksa kaže, da po zaključku festivala zelo hitro pospravijo prizorišče.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano