Tolmin bo danes uradno prevzel naziv Alpsko mesto leta 2016

Na slovesnosti, ki jo pripravljajo danes v Kinogledališču, bo Tolmin uradno prevzel naziv Alpsko mesto leta 2016. Prislužili so si ga za dosedanja prizadevanja na področju trajnostnega razvoja. V ta namen so danes pripravili v Tolminu številne aktivnosti, med drugim tudi predstavitve primerov dobrih praks med mesti iz različnih držav.

Na slovesnosti, ki jo pripravljajo danes v Kinogledališču, bo 
Tolmin uradno prevzel naziv Alpsko mesto leta 2016. Foto: Neva Blazetič
Na slovesnosti, ki jo pripravljajo danes v Kinogledališču, bo Tolmin uradno prevzel naziv Alpsko mesto leta 2016. Foto: Neva Blazetič

TOLMIN > "Tolmin bo v sodelovanju z drugimi alpskimi mesti leta, gorskimi in okoljskimi organizacijami ter z lokalnim prebivalstvom naziv izkoristil za uresničitev več projektov na temo zelenega gospodarstva in družbene odgovornosti," je danes povedal tolminski župan Uroš Brežan.

V tem letu želijo v Tolminu ustvariti nove možnosti v podpori prebivalcev vseh starosti, predvsem pa mladih, pri uresničevanju njihovih lastnih pobud. Tako naj bi Tolmin dokazal, da je mogoče ekološka in gospodarska prizadevanja spojiti tudi z družbeno odgovornostjo.

Po županovih besedah si je tolminska občina ta naziv prislužila s številnimi že izvedenimi in izvajajočimi projekti s področja učinkovite rabe energije, ambicijami v turizmu, dobrimi praksami, zanimivimi za druge občine, ter svojo jasno zavezanostjo zelenemu in trajnostnemu razvoju.

Odlikovana mesta so povezana v okviru društva Alpsko mesto leta. Omrežje alpskih občin trenutno šteje 15 mest z območja Avstrije, Francije, Italije, Nemčije, Slovenije in Švice. Tolmin pa je po Mariboru (2000) in Idriji (2011) tretje slovensko Alpsko mesto leta, prevzel pa ga bo od lanskega alpskega mesta Chamonixa v Franciji. Na današnjem srečanju so izbrali tudi naslednjega nosilca naziva Alpsko mesto leta 2017, to bo italijansko mesto Tolmezzo.

Mesta na območju Alp, ki gospodarske, okoljske in družbene interese skupnosti uresničujejo zgledno in v skladu z načeli enakopravnosti, kot to predvideva alpska konvencija, se od leta 1997 pod budnim očesom mednarodne strokovne žirije potegujejo za naziv Alpsko mesto leta.

Ta naziv predstavlja tako odlikovanje za uresničevanje k trajnostnemu razvoju usmerjene politike vsakokratnega mesta kot tudi spodbudo in odgovornost za nadaljevanje uresničevanja prizadevanj za zagotavljanje trajnostne prihodnosti.

STA


Najbolj brano