“To je izkušnja, ki te obogati”

Nekdanji učenci OŠ Milojka Štrukelj, zdaj že gimnazijci Nika Vrabec, Aleks Stepančič in Kolja Širok, ki so uspešno nastopili na svetovnem pokalu znanja v Bangkoku, začenjajo priprave na Turnir šampionov, ki bo novembra na prestižni univerzi Yale v ZDA.

Kako je bilo v Bangkoku in kaj pričakujejo v ZDA so  Aleks, 
Kolja in Nika včeraj razložili tudi novogoriškemu županu 
Mateju Arčonu.  Foto: Mitja Marussig
Kako je bilo v Bangkoku in kaj pričakujejo v ZDA so Aleks, Kolja in Nika včeraj razložili tudi novogoriškemu županu Mateju Arčonu.  Foto: Mitja Marussig

NOVA GORICA > Nika Vrabec, Aleks Stepančič in Kolja Širok so prvo oviro preskočili marca na regionalnem predtekmovanju v Ljubljani, nato pa še naslednjo, ko so se z odličnim poznavanjem gradiva letošnje teme Nepopolni svet uvrstili na Turnir šampionov, ki bo novembra na prestižni ameriški univerzi Yale. Počitnic je konec, časa za počitek ni več, saj se je začela šola. Priprave pa bodo naporne. “V Bangkoku je šlo za veliko večjo stvar kot v Ljubljani, bilo je več kot 3000 otrok z vsega sveta, nismo vedeli kaj pričakovati. Mene je izkušnja navdušila,” je povedala Nika Vrabec. “Tekmovanje traja teden dni. Ni vse usmerjeno le na znanje. Spoznaš tudi druge kulture, veliko je druženja, izmenjave mnenj,” je dodal Kolja Širok. Gre torej za celostno izkušnjo, ki te obogati, se strinjajo.

Priprave so obsežne, so potrdili vsi trije in mentorica Boža Peršič. Odlično znanje angleščine je seveda nuja, predelati je treba ogromno gradiva, številne članke in poiskati odgovore na vprašanja s področij kriminala in pravic, zgodovine goljufanja, bolezni in javnega zdravja, držav, ki zaidejo v težave, izbranih besedil iz svetovne literature ter umetniških in glasbenih dosežkov, povezanih s temo nepopolnega sveta. Vsak odgovor odpira nova vprašanja, zato se je nemogoče zadev naučiti na pamet, je pojasnil Kolja Širok. “Zelo pomembna je tudi razgledanost,” pa je dodala Peršičeva. OŠ Milojka Štrukelj je prva šola z Goriške, ki se je pridružila temu tekmovanju. “Tudi za šolo je to nova izkušnja in je bilo kar precej trdega dela, da smo stvari izpeljali do konca,” je povedal ravnatelj Janez Kobe.

V ZDA se bodo novembra Nika, Aleks in Kolja pomerili s približno 700 vrstniki z vsega sveta.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano