Titova pisarna Goriškemu muzeju

V najetih prostorih Mebla Jogi, ki je v stečaju, družba Meblo INT nadaljuje s proizvodnjo jogijev. 16 zaposlenih izdeluje predvsem vzmetnice srednjega in višjega cenovnega razreda. Stečajni upravitelj Mebla Jogi je doslej prodal del strojev in zalog, a nobene nepremičnine. Je pa šla v promet tako imenovana Titova pisarna, za katero so največ ponudili v Goriškem muzeju.

Za Titovo pisarno, ki ima  zgodovinsko vrednost, je največ, 6150 evrov,  ponudil  Goriški  muzej Foto: Nace Novak
Za Titovo pisarno, ki ima zgodovinsko vrednost, je največ, 6150 evrov, ponudil Goriški muzej Foto: Nace Novak

NOVA GORICA > Kmalu bosta minili dve leti od uvedbe stečajnega postopka za družbo Meblo Jogi, v kateri je bilo v najboljših časih 150 zaposlenih, stečaj pa pričakala z 62 zaposlenimi. Po uvedbi stečajnega postopka je del proizvodne hale vzela v najem družba Meblo INT, ki s 16 nekdanjimi zaposlenimi nadaljuje proizvodnjo. “V enem letu smo naredili 15.000 jogijev. Osredotočili smo se na izdelke srednjega in višjega cenovnega razreda. Odpiramo tržišča v Avstriji, Italiji, na zahodu. Veliko delamo tudi pri opremljanju hotelov,” je povedal direktor družbe Rok Lozej.

Odkupili so polovico strojev

“Leto 2013 smo zaključili z 210.000 evri dobička. Letos imamo 10 do 15 odstotkov večjo realizacijo na mesečni osnovi. Likvidnostno smo dokaj dobri. Na eni od dražb smo odkupili tudi polovico strojev nekdanjega Mebla Jogi,” je še povedal Lozej in dodal, da nobenemu dobavitelju niti za en dan ne zamudijo s plačilom.

Pojasnil je še, da imajo s stečajnim upraviteljem Grego Ermanom zelo korekten odnos. Ta je temu pritrdil in dodal, da je družba Meblo INT, ki je korekten najemnik, odkupila tudi del zalog. Povedal je še, da so nekdanjim zaposlenim doslej v dveh obrokih poplačali približno 30 odstotkov prednostnih terjatev. Zdaj nadaljuje aktivnosti za unovčitev preostalega premoženja propadlega podjetja. Neunovčena stečajna masa, ki zajema nepremičnine, opremo, naložbe, terjatve in zaloge, znaša 6,4 milijona evrov. “Do zdaj je bilo prodanih le del strojev in zalog, nepremičnina pa še nobena, kljub temu, da je bilo izpeljanih že pet prodaj,” je še pojasnil Erman.

Pohištvo ima zgodovinsko vrednost

Potrdil je še, da je po sklepu sodišča kupec Titove pisarne Goriški muzej, a posla še niso izpeljali. Zadržki so pri kupcu, kar je potrdil tudi direktor Goriškega muzeja Matjaž Brecelj.

“Za nakup Titove pisarne smo se odločili, ker ima zgodovinsko vrednost. Pohištvo je bilo izdelano sočasno s tistim, ki je bilo pred 60 leti poslano v Beograd. Za zdaj bo šla pisarna verjetno v depoje, kasneje pa jo nameravamo postaviti na ogled,” je pojasnil Brecelj.

Goriški muzej sicer ni bil edini, a zato najboljši ponudnik pri zbiranju nezavezujočih ponudb za omenjeno pisarno. Zeleno luč za 6150 evrov, kolikor naj bi znašala kupnina, mora v imenu ustanovitelja podati mestni svet. O tem naj bi mestni svetniki odločali že na četrtkovi seji.

Dvojnik pohištva za prostore predsednika Jugoslavije na Dedinjah v Beogradu, ki so ga izdelali v letih 1954/55, je dolga leta služil direktorju Mebla in tudi zdaj še krasi pisarno prvega moža Mebla Holding. Tovarna pohištva, predhodnica Mebla, je naročilo za izdelavo, pri kateri so sodelovali tudi solkanski mizarji in slovenski ter srbski rezbarji, dobila leta 1953. Ko je bilo pohištvo za predsednika izdelano, so se na dveh tovornjakih proti Beogradu z njim odpeljali tudi monterji, ki so pazili na to, da se med prevozom pohištvo ne bi poškodovalo.

NACE NOVAK


Najbolj brano