Mesec: Slavje s priokusom

Dan zmage je ob “Tita” na Sabotinu nad Novo Gorico prišlo proslavit več kot 120 ljudi, tudi iz osrednje Slovenije. Kdor je bil takrat v dolini, pa je to lahko jasno videl po sončnem zahodu, ko so zagorele bakle, postavljene na napis.

 Foto: Ambrož Sardoč
Foto: Ambrož Sardoč

NOVA GORICA > “Če ne bi bilo naših bork in borcev ter tovariša Tita, tudi nas tu ne bi bilo,” je Aleksander Škrlj, predsednik Sekcije maj '45 pri novogoriški območni borčevski organizaciji povzel pomen srečevanja ob napisu Tito na Sabotinu. Že enajsto leto zapored ga je na predvečer dneva zmage pripravila omenjena sekcija, ki ima zdaj ob strani še gibanje Puntarji in ki že leta skrbi, da napis na hribu ne bi “zbledel”. Tudi letos so ga pobarvali z apnom in odstranili plevel v okolici, ni pa se jim bilo treba znova ukvarjati s tem, da bi kdo spremenil napis.

Preden so nanj postavili bakle in jih prižgali, da je “Tito” zažarel v dolino, pa so pripravili kulturni program s slavnostnim govorom. Prvak Združene levice Luka Mesec je v njem poudaril, da so med drugo svetovno vojno “v ospredje stopile ljudske množice, ki so se organizirale v osvobodilne fronte in se niso borile le proti zavojevalcem, ampak zlasti proti staremu redu, lastnim gospodarjem.” Tem revolucionarnim gibanjem je šlo za ukinitev izkoriščevalskega kapitalizma, je razlagal mladi poslanec.

Po njegovih besedah smo lahko na socialno revolucijo, ki jo je izvedla OF, najbolj ponosni, ker brez nje ne bi bilo povojnih družbenih sprememb v skupno dobro, od javnega zdravstva do osemurnega delavnika. A kot je nadaljeval govornik, se je stari red z vsemi neenakostmi potiho vrnil, socialna država razpada, kar so pridobile starejše generacije, gre k vragu, “servilna politika pa pod pretvezo zavez, ki da jih je dala EU, razprodaja ostanke državnega premoženja.”

V Evropi ni enakosti, vse to so plodna tla za nove fašizme, napetosti, ki jih dela kapitalizem, in so na robovih EU povzročile spopade. “Žal ima 70. obletnica zmage grenak priokus. Samo ponoven upor lahko prepreči, da dan zmage ne bo postal dan pirove zmage,” je nagovor sklenil Mesec. AS

AS


Najbolj brano