Tisoč ljudi naj bi dobilo delo

Če gre verjeti napovedim, se v prvi polovici letošnjega leta na Primorskem obeta porast zaposlovanja. Delodajalci napovedujejo, da bodo v tem času zaposlili skoraj tisoč delavcev. Predvsem iščejo delavce v predelovalni industriji, v zdravstvu, voznike ...

Na Primorskem delodajalci do poletja napovedujejo tisoč novih zaposlitev.  Foto: Leo Caharija
Na Primorskem delodajalci do poletja napovedujejo tisoč novih zaposlitev.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA, KOPER > Optimistične napovedi o zaposlovanju temeljijo na anketi, ki jo je republiški zavod za zaposlovanje izvedel decembra in januarja med 4686 delodajalci iz vse Slovenije, ki zaposlujejo najmanj deset delavcev. Na Goriškem so zajeli 245 delodajalcev, ki zaposlujejo dobrih 17.000 delavcev, na območju območne službe (OS) Koper pa se je odzvalo 356 delodajalcev, ki zaposlujejo skoraj 20.000 ljudi.

In kakšni so trendi za prvo polletje? “Optimistični,” pravi vodja novogoriške OS zavoda Vesna Petric Uran. Približno petina delodajalcev na Goriškem pričakuje rast povpraševanja po njihovih proizvodih oziroma storitvah, desetina pa padec. “Delodajalci z goriškega območja v anketi napovedujejo, da bodo v prvem polletju potrebovali več kot 300 novih delavcev,” pojasnjuje Uranova.

Na Goriškem se je januarja zaradi zaposlitve 335 oseb odjavilo iz evidence brezposelnih (27 odstotkov več kot januarja lani), na novo se jih je prijavilo 598 (dober odstotek manj glede na januar lani). Konec januarja je bilo 5493 brezposelnih (10,3 odstotkov manj kot januarja lani). Na območju OS Koper se je januarja odjavilo 594 oseb (2,2 odstotka več kot lani), na novo se jih je prijavilo 937 (11,4 odstotka manj kot januarja lani). Brezposelnih je bilo 8266 (6,3 odstotka manj kot januarja lani).

Na območju OS Koper je optimizem še večji, saj so delodajalci napovedali 717 zaposlitev. “Poklici, za katere bodo iskali delavce, odražajo strukturo regijskega gospodarstva,” pravi vodja koprske območne službe Nevenka Bandelj.

Na obeh območjih sicer najbolj iščejo delavce za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih ter voznike težkih tovornjakov, vlačilcev in avtobusov, varilce, zdravstveni kader, delavce v gradbeništvu, vzgojitelje, kuharje in podobno. Dobra petina delodajalcev opozarja, da imajo na Goriškem pri iskanju nekaterih kadrov težave.

Izpostavili so predvsem varilce, inženirje strojništva, voznike težkih tovornjakov in vlačilcev, mehanike in serviserje strojev, orodjarje, kovinarje, pa tudi učitelje glasbe, zdravnike, komercialne zastopnike ... “Delodajalci težave pri zaposlovanju, kjer ne dobijo ustreznih kandidatov, največkrat rešujejo tako, da morajo že zaposleni delati več, da zaposlene dodatno usposobijo oziroma delo prenesejo na zunanje izvajalce,” še pravi Uranova.

MITJA MARUSSIG, HELENA RACE


Najbolj brano