Tiskajo e-račune

Ker je informacijski sistem v tolminski občinski upravi že zelo zastarel, jim e-računi, ki naj bi pocenili in olajšali poslovanje, povzročajo več stroškov in dela. Nujna je celovita posodobitev za bolj racionalno dolgoročno poslovanje.

Davor Simčič pri zastarelem strežniku v “čumnati”, kjer 
hranijo tudi arhiv zadnjih dveh let. Foto: Neva Blazetič
Davor Simčič pri zastarelem strežniku v “čumnati”, kjer hranijo tudi arhiv zadnjih dveh let. Foto: Neva Blazetič

TOLMIN > “Pred dvema tednoma sta nam 'padla' dva trda diska s številnimi podatki, delo je bilo prekinjeno. Na srečo so informacije dvakrat shranjene. Tako ne gre več naprej. Naš strežnik je zastarel, ne podpira novih programov in novih nalog, ki nam jih nalaga država,“ potrebo po vlaganju 61.000 evrov v novo strojno opremo in licenčne programe utemeljuje direktor občinske uprave Davor Simčič.

Tako kot ostale občine je tudi tolminska prešla na e-račune. Ker pa je informacijski sistem zastarel, jih lahko samo sprejmejo, jih tiskajo in nato po starem obdelujejo. “Sistem bi moral omogočiti tudi računalniško obdelavo in likvidacijo ter arhiviranje. V tem primeru bi zmanjšali stroške in obremenitve. Zdaj jih imamo več, kot prej,“ dodaja vodja oddelka za gospodarstvo, negospodarstvo in finance Janja Biči.

V teh razmerah drugače ne gre, kot da s svojimi podatkovnimi bazami gostujejo pri zunanjih podjetjih. V hiši hranijo le finančne podatke. Pri zunanji firmi gostuje tudi spletna stran, ki bi jo z nakupom zmogljivega strežnika pritegnili “domov.” To pa pomeni, da bi jo tudi nadgradili. Med drugim bi občinskim svetnikom gradivo pošiljali v posebne predale, v katere bi dostopali z gesli. Zdaj jim ga dostavljajo z zastarelimi CD-ji.

“V tem trenutku iščemo najboljše rešitve. Že zdaj pa vemo, da bo samo delo za inštaliranje celotnega sistema zahtevo vsaj 10.000 evrov, ker ura računalniških mojstrov ni poceni,” se zaveda Simčič. Končni cilj je poslovanje skoraj brez papirjev. V dovolj zmogljiv strežnik bi vnesti tudi ves arhiv, ki jim zdaj zapolnjuje prostore.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano