Težave jim dela le še brežina

Čeprav deževje v zadnjih mesecih ovira večino gradenj, na gradbišču zdravstvene postaje na Dobrovem večjih zamud ni. Težave povzroča le razmočena brežina. “Računamo, da se bomo v nove prostore vselili do konca leta,” napoveduje direktor zdravstvenega doma Nova Gorica Marjan Pintar. Projekte za širitev novogoriškega zdravstvenega doma pa bodo začeli delati prihodnje leto.

Razen z brežino delavci na Dobrovem nimajo težav pri gradnji zdravstvene postaje  Foto: Mitja Marussig
Razen z brežino delavci na Dobrovem nimajo težav pri gradnji zdravstvene postaje  Foto: Mitja Marussig

DOBROVO > “Gradnja napreduje solidno in brez večjih težav. Razen zunanje ureditve smo v okviru terminskega plana, računamo, da bo zdravstvena postaja končana v roku,” direktor novogoriškega zdravstvenega doma Marjan Pintar pojasnjuje, da obilno deževje za zdaj ni bistveno vplivalo na eno od najpomemb-nejših naložb v občini Brda. No, zaradi dežja se bo zavlekla izdelava fasade, težave pa povzroča tudi brežina ob objektu, ki je zaradi razmočenosti ne morejo utrditi. “Ne moti sicer ostalih del, a če se vreme še nekaj časa ne bo stabiliziralo, bomo morali razmišljati o utrjevanju s sid-ranjem. To pa je vezano na dodatne stroške,” Pintar pojasnjuje, da bodo za zdaj še nekoliko počakali. Kot pravi, jim niti ni treba hiteti, saj zdravstveno osebje deluje v sedanji zdravstveni postaji, tako da se jim ne mudi seliti na vrat na nos: “Bistveno je, da bo objekt zgrajen kvalitetno. Razpisati moramo še nabavo opreme. Če ne bomo pretirano hiteli, računam, da se bomo v nove prostore vselili do konca leta.”

Novogoriški zdravstveni dom in z njim pacienti iz vse severne Primorske so pred kratkim le dobili dermatologinjo, brez katere so bili kar dve leti. “Dermatologinja dela tri dni v tednu, zdaj bomo zaposlili še eno. Zdaj bomo imeli večji obseg storitev in se bo čakalna doba nekoliko sprostila,” pravi Pintar. Ker je potreb preveč, se je namreč krepko podaljševala. Pintar opozarja, da bi morala severna Primorska s 100.000 prebivalci imeti 1,8 ekipe, zdravstvena zavarovalnica pa prizna in plačuje le eno. Ta pa ni kos vsem potrebam. “Ker so čakalne dobe predolge, razmišljamo, da bi poleg rednega programa uvedli samoplačniške storitve in jih ponudili po neprofitni ceni, torej bistveno nižji, kot jih imajo zasebniki. In to, dokler nam ne odobrijo širitve programa,” napoveduje Pintar. To so že uvedli na fizioterapiji, kjer samoplačnikom zaračunajo le stroške, torej enako ceno, kot jo plačuje zdravstvena zavarovalnica - med tremi in šestimi evri na obravnavo.

Počasi načrtujejo tudi širitev zdravstvenega doma v Novi Gorici. “Trenutno pripravljamo projektno nalogo. Vzeli smo si čas, naše zahteve je treba ustrezno postaviti. V Novi Gorici gre za bolj zahteven projekt, saj bomo gradili večji objekt. Treba je preveriti možnosti za parkiranje, predvideti spremembe v standardih glede družinskih zdravnikov in zmanjšanje glavarine. To pomeni, da bomo potrebovali štiri do pet dodatnih ambulant. Zato raje delamo počasi in natančno, saj želimo pokriti potrebe za prihodnjih 30 let,” pojasnjuje Pintar. V začetku prihodnjega leta bodo objavili razpis za pripravo projektov in jih začeli izdelovati. To pa pomeni, da prihodnje leto zdravstvenega doma še ne bodo razširili.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano