Terjatev do Agroinda kupujejo Ukrajinci

Bo vipavski Agroind dobil strateškega partnerja iz Ukrajine, Avstrije ali od drugje? Ne v slabi banki ne v vipavski zadrugi kot večinski lastnici družbe za zdaj ne komentirajo razpleta, slišati pa je, da v tekmi za nakup 5,2 milijona evrov vredne terjatve do Agroinda najbolje kaže ukrajinski trgovski verigi. V zadrugi si želijo le, da bi Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) to terjatev čim prej prodala. Z novim lastnikom bo treba namreč kmalu doreči odkup letošnjega grozdja.

Vipavski Agroind čaka strateškega partnerja; bo to ukrajinska 
trgovska veriga, ki je najbliže nakupu terjatve do Agroinda? Foto: Alenka Tratnik
Vipavski Agroind čaka strateškega partnerja; bo to ukrajinska trgovska veriga, ki je najbliže nakupu terjatve do Agroinda? Foto: Alenka Tratnik

VIPAVA > Kljub drugačnim napovedim slaba banka še vedno ni zaključila prodaje 5,2 milijona evrov vredne terjatve do Agroinda Vipava. Zanjo išče kupca že od decembra lani, izklicna cena pa je bila 1,9 milijona evrov. Po naših informacijah naj bi bila v igri še vedno kupca iz Avstrije in iz Ukrajine, a bolje kaže slednjemu; šlo naj bi za trgovsko verigo iz Ukrajine.

Agroind ječi zaradi likvidnostnih težav, vse bolj nestrpni so tudi v večinski lastnici Agroinda, Kmetijski zadrugi Vipava, kjer so prodajo sprejeli kot potezo v iskanju stabilnega in dolgoročnega lastnika družbe.

“Postopek se res že dolgo vleče, a nanj ne moremo vplivati. Upamo, da se bodo pogovori v prihodnjih dneh vendarle končali. V zadrugi ostajamo optimisti, saj imamo občutek, da gredo stvari v pravo smer. Odločitev pa ni v naših rokah. Kot lastniki samo pričakujemo novega lastnika. Čas teče in kmalu bo treba doreči podrobnosti glede odkupa grozdja in začeti podpisovati pogodbe z našimi člani. Zadruga pa mora z novim lastnikom Agroinda doreči tudi druge odnose,” pravi direktor zadruge Boris Bajc.

O naboru kupcev, s katerimi naj bi se slaba banka še pogovarjala, ne želi govoriti. Je pa potrdil, da je zadruga z vsemi potencialnimi kupci sklenila sporazum, ki jih zavezuje, da bodo z zadrugo sklenili najmanj petletno pogodbo o sodelovanju. Na vprašanje o morebitnih špekulacijah in slabih namerah Bajc odgovarja: “Prepričan sem, da nihče od zainteresiranih, ki so še v igri, ne bi vložil tega denarja zgolj v neko polnilnico. Prav tako ne verjamem, da ne bi več odkupoval vipavskega grozdja. Verjamem, da prihaja z dolgoročnim in strateškim interesom.”

V slabi banki dogajanja še ne želijo komentirati.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano