Tega položaja ni želela, a bo vztrajala

Razmere v Vrtcu Idrija se slednjič umirjajo. Četrta letošnja ravnateljica oziroma vršilka dolžnosti Nadja Brence odkrito pove, da si vodenja zavoda ni želela, a da bo pri njem vztrajala, dokler ne bodo izbrali ravnatelja(ice) s polnim mandatom.

Nadja Brence (levo) in Marjeta Klemenčič sta se ujeli na čelu Vrtca Idrija Foto: Saša Dragoš
Nadja Brence (levo) in Marjeta Klemenčič sta se ujeli na čelu Vrtca Idrija Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Ko smo včeraj potrkali na vrata četrte letošnje ravnateljice in tretje vršilke dolžnosti v Vrtcu Idrija, prej pa vodje enote črnovrškega vrtca Nadje Brence, je bila pred njenimi vrati in v pisarni gneča. Čeprav je dobršen del otrok na počitnicah in je zato v službi manj vzgojiteljic, so te očitno željne pogovora z njo. Za PN pa je zagotovila, da bo pri svoji ne ravno najbolj zaželeni dolžnosti vztrajala.

Nič drugega, samo otroci so pomembni!

Vrtec smo v zadnjih tednih obiskali ničkolikokrat. Tokrat, štirinajst dni po začetku dela Brencetove na mestu vršilke dolžnosti ravnateljice, moramo odkrito zapisati, da smo to storili z namenom, da preverimo, če še vztraja pri svojem delu. V minulih treh mesecih sta namreč po nekaj tednih odpoved že podali dve njeni predhodnici.

Brencetova nam je sicer že prvi dan vodenja zavoda zagotovila, da od dolžnosti ne bo odstopila. “Nisem si želela ravnateljevanja. Rada sem vzgojiteljica. Ni lepšega, kot je delo z otroki, in ni večjega plačila zanj, kot je njihovo zadovoljstvo. Ker pa sem dolžnost prevzela, jo bom opravila stoodstotno,” je povedala tedaj in to je tokrat znova potrdila.

Zaman pa smo v Brencetovo vrtali, naj vendar pove, kaj je v pičlih treh mesecih privedlo do menjave kar štirih ravnateljic v zavodu s približno 500 otroki v petih enotah. “Naš vrtec je dober. Imamo polno zadovoljnih otrok in staršev in lahko vam zagotovim, da bomo vse naredili za to, da bo tak tudi ostal. Nič drugega, samo to je za nas pomembno,” je vztrajala.

Kljub zapletom so starši zadovoljni

Ne gre ji oporekati. V vseh treh mesecih kaosa z odstopi ravnateljic, ga ne v Idriji ne v ostalih enotah ni bilo starša, ki bi čez vzgojo in varstvo v vrtcu rekel slabo besedo. In vse doslej je ni bilo vzgojiteljice, ki bi očitno skaljene odnose v kolektivu prenašala v igralnice ali v javnost. Šele z umiritvijo razmer so nekatere namignile, da so se počutile preobremenjene, po nepotrebnem primorane pisati priprave za delo v neustreznih pogojih in podobno. Ulica oziroma ljudje brez otrok v vrtcih pa so zaključevali, češ da ne vedo, kako jim je lepo.

“Pa saj nam je res lepo. Kot sem že povedala, sem trdno prepričana, da ga ni lepšega poklica od našega. Če greš vanj s srcem, je to delo poslanstvo. Zato ponavljam, da bom naredila vse, da poslanstvo tudi ostane,” je povedala Brencetova, medtem ko se je pogovarjala zdaj s to, zdaj z drugo vzgojiteljico, jih spodbujala k študiju, tej ali oni nalogi ...

Ostajajo vse štiri “ravnateljice”

Vzdušje je zdaj bolj sproščeno, v kolektivu pa ostajajo nekdanja ravnateljica in obe, ki sta odstopili kot vršilki dolžnosti. “Ker sva se z gospo Klemenčičevo zelo dobro ujeli, sem jo povabila, naj ostane v vrtcu kot moja pomočnica,” je dejala Brencetova. Tako se je zgodilo. Klemenčičeva, ki je kot edina na razpisu prijavljena kandidatka za ravnateljico prestala pravcato kalvarijo, ko je bila najprej kot ravnateljica sprejeta, nato zavrnjena, spet povabljena k vodenju zavoda in je potem v dveh tednih iz razlogov, ki jih ne želi pojasniti, odstopila, je podobno prepričana, da v Vrtcu Idrija ni težave, ki se je ne bi dalo rešiti.

Ker je Vrtec Idrija pred sprejemom novih otrok, ki jih bo znova za oddelek več kot lani in se bodo morali v dveh tednih preselili v nov vrtec v Črnem Vrhu, vodstveni dvojec Brence - Klemenčič in kolektiv čakajo zelo naporni dnevi. SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano