Teče počasi kot Vogršček

O tem, kaj bi bilo treba narediti z namakalnim zadrževalnikom Vogršček in z omrežjem, ki ga napaja, se je govorilo že na mnogih sestankih. Še eden je bil v petek med ministrico in goriškimi župani. Ti so ponovili, da ga želijo upravljati občine.

Vogršeček Foto: Leo Caharija
Vogršeček Foto: Leo Caharija

VOGRSKO, LJUBLJANA > Na pobudo poslanca SD Matjaža Nemca in ob njegovi prisotnosti so se včeraj ministrica za okolje in prostor Irena Majcen in nekateri župani iz ožje Goriške pogovarjali o načrtih in željah države in občin v zvezi z namakalnim sistemom Vogršček. Kot je znano, naj bi država v prihodnje temeljito obnovila opremo pregrade zadrževalnika, da bi ga lahko znova napolnili do vrha in s tem izboljšali pogoje za namakanje.

Toda kot je povedal novogoriški župan Matej Arčon, so izvedeli, da je razpis za izbiro projektantov obnove “padel v vodo”, ker nihče od prijavljenih izvajalcev ni izpolnjeval zahtevanih pogojev. In kot je Majcnova povedala že pred časom ob obisku plazu Slano blato, bo po končanih ustreznih postopkih razpis ponovljen. Arčon je v petek omenil, da se znova govori tudi o petih milijonih evrov za sanacijo, župani pa po njegovih besedah želijo vedeti, ali ne bi bilo mogoče spodobno namakanje iz zadrževalnika zagotoviti z manjšimi in hitreje izvedljivimi posegi.

Kot je še povedal, pa so župani ministrici znova povedali, da bi občine rade prevzele v upravljanje namakalno omrežje, ki da zdaj niti nima uradnega upravljalca, in ga oddale svojemu javnemu podjetju Vodovodi in kanalizacija. Kot so nam odgovorili z ministrstva, pa so župani obenem “izrazili svojo zaskrbljenost zaradi prihajajoče namakalne sezone.” Po njihovih pojasnilih so se dogovorili, da bodo čez približno deset dni imeli operativni sestanek v širši sestavi.

Pa bo ta kaj prinesel? Glede na dosedanjo zgodbo o zadrževalniku je velika verjetnost, da ne veliko. In priprave na že pred leti predvideno posodabljanje opreme pregrade bodo najbrž še naprej tekle podobno kot zajezeni potok Vogršček: počasi. AS


Najbolj brano